Het ziekenhuis reageert op opmerkingen in de media en politiek over een mogelijke QR-code in de zorg. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad en tevens burgemeester van Nijmegen pleit voor een QR-code op de werkvloer. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaf eerder aan “helemaal niets te willen uitsluiten” wat betreft aanvullende maatregelen.
Groot risico
Het invoeren van een vaccinatiebewijs zou volgens het ziekenhuis een groot risico met zich meebrengen. “Dat personeel de zorg gaat verlaten. En juist die vakmensen die met hart en ziel zorg verlenen aan iedereen die dat nodig heeft, zonder onderscheid te maken in gevaccineerd of niet, hebben wij keihard nodig. Zonder deze mensen is zorg onmogelijk”, aldus het OLVG. Het OLVG wijst erop dat iemand die volledig gevaccineerd is nog steeds corona kan krijgen. “En als je besmet bent, kun je het ook weer overdragen aan iemand anders”, zegt een woordvoerster.
Respecteren de keuze
Het Amsterdamse ziekenhuis zegt ook grote voordelen te zien van vaccineren. “Maar we respecteren de keuze hierin van onze medewerkers en onze patiënten. Wij zullen als ziekenhuis altijd zorg verlenen aan iedereen. Gevaccineerd of niet.” (Skipr/ANP)
Frank Conijn
En hoe wil het OLVG dan het tij keren? Weer een lockdown? Belachelijk. Er is maar één uitweg uit deze misére zonder de economie weer zware schade te doen, en dat is vaccinatie.
thissen
Zowel het bericht van het OLVG als de reactie van de heer Conijn polariseert de discussie waardoor een verstandige afweging verder uit zicht komt. Ik begrijp het belang/probleem van het OLVG wanneer niet alle medewerkers kunnen worden ingezet door QR-code in te voeren. Anderzijds kan de regering zeer goede redenen hebben om de QR-code wel verplicht te stellen. Immers uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat huisgenoten van mensen die gevaccineerd zijn 71% minder vaak besmet raken dan huisgenoten van ongevaccineerde personen. Ook bleek dat volledig gevaccineerde huisgenoten van besmette personen 75% minder vaak besmet raken dan ongevaccineerde huisgenoten. Conclusie: ook in ziekenhuizen kan je ervan uitgaan dat vaccinatie (met controle op positieve QR-code) ruimschoots zal helpen besmetting te voorkomen van ander personeel en patiënten. En dat is ook in het belang van het OLVG en natuurlijk onze samenleving.
Het belang van OLVG en overheid/samenleving in het effectief aanpakken van terugdringen van besmetting loopt dus meer parallel dan wij denken. Wij komen met elkaar verder wanneer zaken niet als ‘onacceptabel’ worden gepresenteerd (zoals OLVG doet). Ook reacties hierop kunnen beter meer gematigd zijn. Wanneer de coronagolf verder toeneemt kan er een moment komen dat het algemeen belang prevaleert boven het belang van het individu of zorginstelling ook al vinden wij dat in NL lastig om mee om te gaan.