Meerdere Nederlandse ziekenhuizen en medische klinieken vragen momenteel meer geld voor zorg dan de verzekeraars hebben. Dat bevestigt ’s lands grootste zorgverzekeraar Achmea dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in ondermeer Skipr.
Hoofdlijnenakkoord
Volgens de verzekeraar vragen klinieken soms tot wel 20 procent meer budget, terwijl vorig jaar in het hoofdlijnenakkoord een maximale groei van 2,5 procent is afgesproken. Voor 1 april moeten de onderhandelingen voor een nieuw contract tussen verzekeraars en ziekenhuizen zijn afgerond.
Ongebreidelde groei
“Iedereen moet inzien dat de tijd van ongebreidelde groei in de zorg voorbij zijn. Het worden andere tijden”, aldus een woordvoerder van Achmea. De verzekeraar roept alle partijen op om binnen de hoofdlijnen van het akkoord te blijven. “Op dit moment wordt er vaak meer budget gevraagd dan dat er beschikbaar is.”
Eind 2011 kwam het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk in het nieuws omdat het dat jaar geen patiënten meer zou behandelen die verzekerd zijn bij Achmea. Het budget voor die verzekeraar was op.
Knelpunten
Volgens Ziekenhuiskoepel NVZ had Achmea niet over de lopende onderhandelingen naar buiten moeten treden. De NVZ benadrukt geen partij te zijn in de individuele onderhandelingen. “We hebben afgesproken dat we mogelijke knelpunten intern zouden bespreken”, aldus de belangenorganisatie. “Dat er nu toch details bekend worden gemaakt is lastig en vervelend.”
Stroeve onderhandelingen
Achmea op zijn beurt stelt niet de eerste partij te zijn die zorgen uit over de stroeve onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars. (ANP/Skipr)