Dinsdag werd het spandoek opgehangen bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), blijkt uit berichtgeving van de Gelderlander. ‘RVT eruit, wij delen hier de lakens uit’, stond op een van de doeken.
Het SKB is 2017 bestuurlijk gefuseerd met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Ook delen de ziekenhuizen één ondernemingsraad. Maar sinds eind 2019 is er veel weerstand tegen verdere fusiestappen. Inmiddels wordt, na het vertrek van meerdere bestuurders bij fusieorganisatie Santiz, gekoerst op ontvlechting van de twee ziekenhuizen.
‘Autonomie in Winterswijk’
Het personeel in Winterswijk wil zelfstandig verder en ook een eigen ondernemingsraad, laat Ineke Brundel, voorzitter van de Vereniging Belangenbehartiging Medewerkers SKB. Dat is een nieuw opgerichte vereniging, waar inmiddels 900 van de 1100 medewerkers lid van zijn. “We willen echte autonomie. En dat kan ook. Financieel staan we er goed voor en wat de zorg betreft scoren wij altijd hoge punten bij allerlei onderzoeken.'”
De vereniging heeft samen met de Stichting Medisch Specialisten SKB en de Verpleegkundigenraad van het SKB een verzoekschrift bij de rechter ingediend. De raad van bestuur van fusieorganisatie Santiz heeft eerdere verzoeken om een eigen Ondernemingsraad voorlopig afgewezen. Ondertussen worden bij Santiz stappen gezet om in een regiogroep, een overleg van belanghebbenden in en om de ziekenhuizen, onderzoek te doen naar hoe de twee ziekenhuizen kunnen ontvlechten.
Vertrek rvt
Op de spandoeken wordt dus ook het vertrek van de raad van toezicht geëist. Eerder gebeurde dit ook bij bestuurders, die vervolgens ook het veld moesten ruimen. Anne Flierman, voorzitter van de raad van toezicht van Santiz, liet dinsdag in een interview bij Zorgvisie weten niet te zullen vertrekken.
‘Chaos groter’
‘Dat is nooit leuk’, zegt Flierman bij Zorgvisie over het eerdere verzoek van de Winterswijkse specialisten. Hij denkt dat de chaos met een vertrek van de rvt alleen maar groter zou worden. Bovendien vragen interne en externe partijen de raad van toezicht ook om juist aan te blijven. Wel zegt Flierman in de spiegel te kijken. “We ons in de afgelopen weken afgevraagd of we nog toegevoegde waarde hebben. Voorlopig is het antwoord daarop Ja.’ Fliermans termijn loopt nog tot mei 2021.
thissen
Wanneer de Raad van Toezicht (RvT) het goed voor heeft met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix dan kan, na radicale afwijzing van het beleid waarvoor de RvT als hoogste orgaan verantwoordelijkheid draagt, het beste terugtreden. Dat wil niet zeggen dat de RvT ‘schuld’ heeft. Daar gaat het niet om. Het beleid en de wijze waarop dit beleid ten uitvoer is gebracht blijkt niet te werken en leidt tot grote onrust. De rust keert vrees ik niet terug wanneer de RvT niet inziet dat zij moet vertrekken. Dat de RvT stelt dat zij zelf denkt nog toegevoegde waarde te hebben, terwijl het eigen beleid door de eigen voorzitter gekwalificeerd werd als thans ’trekken aan een dood paard’, is niet geloofwaardig. De positie van de RvT is vrees ik een dood paard. Aangeven dat anderen willen dat jij aanblijft is zwaktebod en laatste strohalm waar bestuurders zich niet aan moeten vast houden. Meestal breekt die strohalm en moet je toch vertrekken. Beter is dus dat de RvT de eer aan zich zelf houdt. Huidige RvT kan nieuw beleid van ontvlechting niet meer goed/geloofwaardig helpen uitvoeren. RvT moet niet bestuursvoorzitters ‘laten gaan’ zoals in Zorgvisie valt te lezen maar nu zelf opstappen. Dat zou moedig en beter zijn.