Van Ewijk werd in 2015 bestuurder van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Onder zijn leiding fuseerde de zorginstelling een jaar later met Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, tot Santiz. Maar januari vorig jaar moest de ziekenhuis-topman vertrekken, nadat er in Winterswijk hevige onrust was ontstaan over de overheveling van zorg naar Doetinchem. Niet veel later liep de fusie op de klippen.
Vertrekpremie
De ziekenhuisbestuurder ontving een ontslagvergoeding van 74.526 euro. Daarnaast ontving hij na zijn vertrek nog zes maanden salaris. Onder de Wet normering topinkomens (WNT) mogen bestuurders in de publieke sector een maximale vertrekpremie van 75.000 euro ontvangen, in principe inclusief salarisdoorbetaling na vertrek.
Volgens woordvoerster Saskia Steenbergen is de vertrekregeling van Van Ewijk getoetst door juristen en deskundigen van de externe accountant en voldoet deze aan de WNT, die voor salarisdoorbetaling enkele uitzonderingen kent. (ANP)
Koos Dirkse
Wat een grof schandaal weer! Zorggeld wordt verkwanseld aan bestuurders, die het veld moesten ruimen, omdat ze niet functioneerden en fouten hebben gemaakt. De ‘gewone man’ staat op straat en kan naar het UWV, als dat lukt na ontslag anders de bijstand!
thissen
Laten wij ophouden over dit soort zaken zo verontwaardigd te doen. Het is heel normaal/gebruikelijk dat bestuurders die moeten opstappen een ontslagvergoeding krijgen omdat ook allerlei politieke aspecten waarop zij geen invloed hebben een rol kunnen spelen voor hun vertrek. Deze bestuurders moeten ook financieel kunnen voortleven tot een volgende baan. Daarnaast, de helft van het verkregen bedrag gaat weer terug naar de overheid via de fiscus. Per saldo houden bestuurders hier weinig aan over wat ook de grondslag is waarom dit soort regelingen bestaan.