De overgang naar een nieuwe financiering in de curatieve zorg leidt mogelijk tot een miljoenenclaim van de ziekenhuizen. Op basis van een inventarisatie van 50 jaarverslagen schat het Financiëele Dagblad de claim op ten minste 300 miljoen euro.
Met een totaal van zo’n negentig ziekenhuizen kan de uiteindelijke claim bijna dubbel zo hoog uitvallen. AMC-topman Marcel Levi laat tegenover Business News Radio (BNR) in ieder geval weten dat het FD zijn ziekenhuis nog niet heeft meegerekend, terwijl het AMC enkele tientallen miljoenen euro’s wil verhalen.
Compensatie
De claims van de ziekenhuizen hangen samen met de overgang van DBC-financieringssystematiek naar DBC’s op Weg naar Transparantie (DOT) in 2012. Als gevolg van de introductie van nieuwe producten en prestaties dreigden ziekenhuizen bij gelijkblijvende productie minder of juist meer vergoed te krijgen dan onder het DBC-systeem. Om de financiële gevolgen van de introductie van DOT te dempen koppelde het kabinet hier een overgangsregeling aan. Op grond hiervan krijgen ziekenhuizen in 2012 nog 95 procent van het verschil tussen DBC- en DOT-budget gecompenseerd, en in 2013 nog 70 procent.
Geen verrassing
Volgens het FD doen ziekenhuizen nu en masse een beroep op de compensatieregeling. Met name de academische ziekenhuizen zeggen als gevolg van de introductie van DOT omzet mis te lopen. Dit komt niet als een verrassing. Al in 2011 constateerden accountantsbureau Deloitte, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en DBC Onderhoud dat de tien universitaire medische centra (UMC’s) tot een kwart van hun omzet dreigden te verliezen bij de invoering van DOT.
Oorzaak
“Er is een systeem geïntroduceerd dat nog niet af was”, reageert AMC-topman Levi op BNR. “Met name de academische ziekenhuizen die ingewikkelde dingen doen zagen zich geconfronteerd met een tariefstructuur die niet was aangepast op die ingewikkelde producten.” Overigens is het zeer de vraag of de NZa de claims van de ziekenhuizen zal honoreren. De marktmeester in de zorg merkte in 2011 op dat de oorzaak van de verwachte omzetdaling niet gezocht moet worden bij de invoering van DOT , maar bij de vervanging van budget- door prestatiebekostiging.