De oorspronkelijke deadline voor het halen van de 5 procent-norm was 30 september. Diverse ziekenhuizen worstelden daarmee, onder meer omdat ze vinden dat de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) nog gebrekkig functioneren en weinig meerwaarde bieden aan de patiënt.
Zo voerde Tergooi MC onlangs praktijktesten uit met de eigen cliëntenraad. Daaruit blijkt dat een groot deel van de gebruikers moeite heeft zijn of haar weg te vinden in het pgo. Zelfs een basale handeling als het aanmaken van een account is soms problematisch, werd onlangs bekend in een artikel in Zorgvisie.
Lastig enthousiasmeren
Die situatie maakt het lastig om in een maand tijd 5 procent van de patiënten ervoor te enthousiasmeren. Terwijl, als ze die norm niet halen ziekenhuizen de VIPP5-subsidie van een kleine twee ton terug moeten betalen. Die dreiging is door het uitstel voorlopig voorbij. De technische realisatie moet wel nog wel voor 30 september rond zijn. Individuele ziekenhuizen kunnen ook daarvoor uitstel aanvragen, als ze dat goed kunnen onderbouwen.
Wanneer de inmiddels beruchte 5 procent-norm gehaald moet worden, is nog niet bekend. Dat zal ergens in 2023 zijn, staat op de website van het VIPP-programma.
Hans ter Brake
PGO’s moeten vanwege hun contract met VWS acht of negen gegevensdiensten implementeren. Zorgorganisaties een paar. Dat is in onbalans. Bovendien zijn dat alleen gegevensdiensten waarmee mensen gegevens kunnen verzamelen in hun PGO, niet delen met professionals. Dat beperkt PGO’s ten opzichte van portalen.
De VIPP-subsidies zijn intussen verspijkerd en grotendeels verdwenen in portalen of ehealth (veelal via opdrachten per zorgaanbieder). De verstrekker heeft m.i. niet gedurfd deze te beperken tot uitwisseling met PGO’s, wellicht ook omdat MedMij nog niet af was/is.
De 5% was al heel lang bekend. Maar Eigenaarsraad van MedMij en zorgaanbieders die inschreven op subsidie, hebben onvoldoende focus gehad op use- en business cases. En dan is 5% inderdaad een probleem als je met gedefinieerde en geïmplementeerde gegevensdiensten geen zinvolle use cases kunt realiseren. En dat vier jaar nadat voormalig minister Bruno Bruins beloofde dat volgend jaar iedereen in Nederland zijn medische gegevens zou kunnen verzamelen en delen.
Hans ter Brake
O ja, en dat je in bepaalde PGO’s geen account kunt aanmaken, is handig, denk ik. Dan weet je direct dat deze je niks te bieden hebben en dat je voor een serieuze partij moet kiezen. Dat is de beoogde marktwerking 🙂