Dat schrijven Wynand van de Ven en Erik Schut, hoogleraren aan Erasmus School of Health Policy & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam, vandaag in het economenvakblad ESB.
Dergelijke nieuwe organisaties zouden volgens hen goed zijn voor zowel de gezondheid als de portemonnee van de burger. Dankzij een verbetering van de compensatie voor chronisch zieken is zo’n zorgverzekeraar nu rendabel, menen zij.
Onvoldoende compensatie
In het verleden hebben zorgaanbieders voorzichtige pogingen gedaan een eigen zorgverzekeraar op te richten. Een belangrijke reden voor het mislukken hiervan was dat tot dit jaar zorgverzekeraars onvoldoende werden gecompenseerd voor de hoge zorgkosten van chronisch zieken.
Zorgverzekeraars die zijn opgericht door zorgaanbieders zullen relatief veel chronisch zieken als verzekerden aantrekken, vermoeden de hoogleraren, omdat zorgaanbieders vooral het vertrouwen genieten van door hen behandelde patiënten. Maar omdat zorgverzekeraars de premie van de basispolis niet mogen laten afhangen van de gezondheidstoestand van hun verzekerden, zouden zij bij een concurrerende premie verlies lijden.
Door een verbetering van de compensatie voor chronisch zieken per 1 januari 2024 kunnen door zorgaanbieders opgerichte zorgverzekeraars nu wel rendabel zijn. Zorgaanbieders kunnen dan zelf beschikken over de premieopbrengsten en kunnen doelmatigheidswinsten volledig zelf behouden, ook op lange termijn.
Belang bij één epd
Voordeel van zijn ‘eigen’ zorgverzekeraar is dat ze er belang bij zouden hebben met één epd te werken. Ziekenhuizen kunnen het initiatief nemen, aldus het artikel, waarbij ook eerstelijnszorg in de eigen zorgorganisatie wordt geïntegreerd. Maar ook regionale zorggroepen waarin een groot aantal huisartsen participeren en stichtingen die eigenaar zijn van een aantal gezondheidscentra (zoals in Amsterdam, Almere of Eindhoven) kunnen een eigen zorgverzekeraar oprichten, al dan niet in combinatie met een ziekenhuis.
Jorrit Stroosma
Dit plan werkt goede tot er een kabinet zit wat de compensatie voor chronisch zieken weer vermindert of afschaft.
In 2017 hebben ze de compensatie voor langdurige/chronische behandelingen in de GGZ ook afgeschaft waardoor de wachtlijsten enorm zijn toegenomen want de zorgverzekeraars trapten nog harder op de rem met de zorgplafonds. Het vervolg was dat veel middel en grote GGZ instellingen het beleid nog harder gingen toespitsen op kortdurende behandelingen, ook bij patiënten waar dat contraproductief is om kortdurend te behandelen.
c.blankers1@kpnplanet.nl
Ik zou zeggen: wacht niet te lang mee. De koe bij de horens vatten. De zorg wordt onbetaalbaar voor de zwakkeren. Ik merk het nu al!
College Perinatale Zorg
In een ver verleden heeft de branche organisatie van tandartsen KNMT een vergelijkbaar initiatief opgericht: Tandplan. Goed om daar ook de wijze lessen van mee te nemen bij eventuele uitwerking van deze plannen.
wulf@mede-menszijn.nl
Minder zorgverzekeringen, ze zitten parallel allemaal hetzelfde te doen tbv omzet, zou ook al helpen. Geldt trouwens ook voor energiebedrijven.