Bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft zich aangesloten bij een gezamenlijk inkooptraject voor orthopedisch traumamateriaal. Volgens inkooporganisatie Intrakoop, die voor 41 ziekenhuizen een contract heeft gesloten met producent Synthes, is het aantal inschrijvingen opvallend hoog.
Marktpositie
Directeur Frank Kaptein van Intrakoop denkt dat het succes van het gezamenlijke inkooptraject nauw samen hangt met de sterke marktpositie van Synthes. Als marktleider op het gebied van orthopedisch traumamateriaal doen de meeste ziekenhuizen en orthopedische maatschappen al zaken met Synthes. Door samen op te trekken kunnen ziekenhuizen nu tegen gunstiger voorwaarden contracten afsluiten met een leverancier waar ze hoe dan ook zaken mee doen.
Quick win
“Ons kortingspercentage is bijna verdrievoudigd”, licht inkoper medisch Diana de Koning de beweegredenen van het Diaconessenhuis in Leiden toe om aan het inkooptraject deel te nemen. “Het ziet er naar uit dat ook ons ziekenhuis dit jaar behoorlijk moet bezuinigen, dus dit soort quick wins zijn meer dan welkom.”
Toegang
Kaptein wijst er daarnaast op dat medisch specialisten en patiënten dankzij het gezamenlijke inkooptraject gegarandeerd zijn van optimale toegang tot de nieuwste materialen. De omzet van Synthes is voor zo’n zestig procent afkomstig van producten die vier jaar of korter op de markt zijn.
Schaalvoordeel
Voor het Diaconessenhuis, dat zaken doet met honderd tot honderd vijftig verschillende leveranciers van medische hulpmiddelen, is de overeenkomst met Intrakoop reden om te inventariseren in hoeverre er ook op andere terreinen via gezamenlijke inkoop winst te boeken valt. In het verleden liep het Diaconessenhuis binnen de Haagse Regionale Inkoop Organisatie (HRIO) wel eens samen op met andere ziekenhuizen, maar binnen dit traject kwamen alle facetten van de zorginkoop voor rekening van de betrokken ziekenhuizen. Het voordeel van Intrakoop als externe partner zit hem volgens De Koning in het feit dat ziekenhuizen naast geld, ook tijd en moeite kunnen besparen. Daarbij werkt de inkoopcoöperatie landelijk, waardoor grotere schaalvoordelen mogelijk zijn dan bij regionale inkoop.