Verschillende ziekenhuizen grijpen de publicatie van gestandaardiseerde sterftecijfers publicitair aan om te laten zien dat ze veilige zorg leveren. Dit ondanks de verklaring van de NVZ vereniging van ziekenhuizen dat de cijfers onvoldoende houvast bieden voor kwaliteitsvergelijkingen.
Het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn laat in een persbericht weten dat het tot “de veiligste ziekenhuizen van Nederland” behoort. Het Martini ziekenhuis in Groningen brengt onder de aandacht dat het ziekenhuis het laagste gestandaardiseerde sterftecijfer van Nederland heeft. “Daar mogen we best trots op zijn”, stelt bestuursvoorzitter Hans Feenstra. “In de laatst gemeten periode is met name de sterfte onder patiënten met heupfracturen, hartritmestoornissen en longkanker lager dan bij andere ziekenhuizen. Ook wijken we in positieve zin af van het gemiddelde bij geplande en niet-geplande opnames.” Op grond van deze ´significant lage´ uitkomsten betitelt het Martini zichzelf als ‘best practice’, waar andere ziekenhuizen van kunnen leren.
Score
Binnen de systematiek van de Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR) staat een score van 100 gelijk aan het landelijk gemiddelde, met een bandbreedte van 10 procent naar boven en beneden. Ziekenhuizen die tussen de 90 en 110 scoren hebben daarmee een gemiddeld sterftecijfer. Het Martini ziekenhuis scoort met 59 het laagst en zit daarmee het verst onder het gestandaardiseerde gemiddelde sterftecijfer.
Verscherpt toezicht
Lage scores zijn er ook voor het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland (73), het Rijnland ziekenhuis in Alphen aan de Rijn en Leiderdorp (75) en Orbis MC in Sittard (77). Onder de laagscorende ziekenhuizen is ook een opvallende naam in de vorm van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum (73). Het ziekenhuis werd in mei door de inspectie onder verscherpt toezicht geplaatst. Ook moet het ziekenhuis het behandelaanbod van de inspectie inperken, omdat er onvoldoende garanties zijn voor de kwaliteit en veiligheid.
Nevendiagnoses
Het ziekenhuis dat het hoogste boven de gemiddelde gestandaardiseerde sterfte uitkomt is ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen. Het ziekenhuis zelf wijt de score van 129 aan het niet goed registreren van nevendiagnoses. Ook ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten (123), het Scheperziekenhuis in Emmen( 115), het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal (114), het Gemini ziekenhuis in Den Helder (114) en het Vlietland ziekenhuis (113) zitten boven de maximale gemiddelde bandbreedte van 110.
UMC´s
In totaal berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS) van 68 ziekenhuizen een gestandaardiseerd gemiddeld sterftecijfer. De overige 25 ziekenhuizen konden of wilden geen adequate data leveren. Opvallend is dat hieronder vijf academische ziekenhuizen zijn. Het VUmc in Amsterdam scoort met 89 punten het best, terwijl in de media recentelijk gewag is gemaakt van een ´alarmerende situatie´ op de intensive care. Het VUmc heeft in deze kwestie zelf voortdurend benadrukt dat de veiligheid niet in het geding is. Het LUMC heeft met een score van 96 een gemiddeld sterftecijfer, het UMC Utrecht zit daar met 111 net boven.