Algemene ziekenhuizen maken verlies op hun derivaten. Dat meldt het Parool op basis van onderzoek van accountantskantoor BDO.
In totaal staan algemene ziekenhuizen voor 350 miljoen euro in het rood omdat ze leningen afdekken met derivaten. Met die derivaten zetten ze de rente voor langere periode vast. Die vast rente pakt negatief uit nu de rente al tijden zeer laag is.
2,6 miljard
Uit het onderzoek van BDO blijkt dat 87 ziekenhuizen derivatencontracten hebben gesloten. In totaal bezitten 34 ziekenhuizen derivaten die nu een negatieve marktwaarde hebben. De totale marktwaarde van de derivaten is 2,6 miljard euro.
Meander MC
De ziekenhuizen met de grootste verliezen zijn het Meander Medisch Centrum (45,5 miljoen euro verlies), het Jeroen Bosch Ziekenhuis (44 miljoen euro verlies) en het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein (40 miljoen euro verlies).
Geen alarm
De onderzoekers relativeren in het Parool hun bevindingen. Ze stellen dat er geen reden is om alarm te slaan zolang ziekenhuizen in staat zijn om aan hun verplichtingen te voldoen. Er kunnen wel problemen ontstaan als de bank waar de derivatencontracten zijn afgesloten failliet gaat. Bovendien wordt de waarde van de derivaten meegewogen als het ziekenhuis nieuwe leningen wil aangaan.
Verbod
Minister Schippers van Volksgezondheid kondigde vorig jaar aan zorginstellingen te willen verbieden risicovolle derivaten aan te kopen. De minister denkt hierbij met name aan producten die voor acute liquiditeitsproblemen kunnen zorgen, zoals ‘margin calls’ met bijstortverplichtingen.
Waarborgfonds
De minister reageerde daarmee destijds op een onderzoek van het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) onder een kleine vierhonderd zorginstellingen. Daaruit bleek dat bijna één op de vijf zorgconcerns derivaten gebruiken om bijvoorbeeld renterisico’s af te dekken.