• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 8

  1. Frank Conijn

    De uitzending schetst een onthutsend beeld over de prijskwaliteitverhouding c.q. winstmarges van het Hix-systeem. Maar ook op punten een ongenuanceerd beeld:
    .
    * De Rijksoverheid heeft een zeer slechte ’track record’ als het gaat om zelf computersystemen ontwikkelen. “De markt” zal dus altijd een grote rol blijven spelen.
    * Dat het interdisciplinaire/transmurale EPD nooit van de grond gekomen is, is in eerste instantie te danken aan de opstelling van de LHV destijds, die gevolgd werd door de politiek (de motie-Tan c.s.). Dat wordt wel genoemd, maar vervolgens worden toch een aantal voorbeelden getoond waarbij mensen gezondheidsschade hebben opgelopen door het ontbreken van zo’n EPD.
    * De sterk stijgende zorgkosten komen voornamelijk door de vergrijzing (de kosten lopen exponentieel op met de leeftijd), een slecht voedings- en beweegpatroon, zeer hoge prijzen van sommige behandelingen en specialisten die nog in maatschappen werken.
    .
    Hoe nu verder? Dat is niet makkelijk, maar de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zou kwaliteitscriteria moeten opstellen voor de ziekenhuisinformatiesystemen (ZIS), en zelfs de primaire onderhandelingspartner tegenover ChipSoft en andere softwaremakers moeten worden. De krijg je weer iets van een gelijk speelveld.
    .
    Verder zou in Nederland een zogeheten winstmargeafhankelijke vennootschapsbelasting ingevoerd moeten worden. Nu hebben we twee VB-tarieven: t/m € 395.000 winst 15%, daarboven 25,8%, onafhankelijk van de winstmarge.
    .
    Dat prikkelt niet om een redelijke winstmarge te hanteren. Winstmargeafhankelijke percentages doen dat wel.

    • Hippocratez

      “Specialisten die nog in maatschappen werken” als oorzaak van de hoge zorgkosten? Echt? Die stelling durf je aan?
      Specialisten werken niet meer in maatschappen. Die bestaan als entiteit helemaal niet meer. En daarbij, onze RvB heeft ons voorgerekend dat ze ons in loondienst helemaal niet kunnen betalen. Niet met gelijkblijvende productieafspraken die het ziekenhuis (niet de dokters!!) maakt met de verzekeraars.

      Je poogt als orakel over te komen, maar op dit punt sla je de plank echt volledig mis.

    • Frank Conijn

      @Hippocratez —
      * Dat ik zaken benoem maakt nog niet dat ik mezelf als orakel beschouw.
      * Dat de maatschappen tegenwoordig anders heten en iets anders zijn ingericht (medisch specialistische bedrijven) doet nauwelijks terzake. Ik gebruik de oude term omdat die beter ingeburgerd is.
      * Productieprikkels kun je ook inbouwen in loondienstovereenkomsten.
      * Er zijn veel meer redenen om specialisten in loondienst te willen hebben: zie https://gezondezorg.org/arbeidsverband.
      * Het is niet voor niets dat ik de maatschappen als laatste noem in mijn rijtje zorgkostenopdrijvende factoren (die niet volledig is).

    • Hippocratez

      @Frank Conijn je ideeen zijn werkelijk op oude gronden gebaseerd.
      1. De ziekenhuizen maken productieafspraken met de verzekeraars. Niet de dokters. Als wij de productiedoelen niet halen, komen de ziekenhuizen geld tekort in de begroting.
      Graag een reactie hierop hoe de dokters hierdoor kostenopdrijvend werken?
      2. Als dokters in een dienstverband onbetaalbaar zijn voor een ziekenhuis om de productiedoelen te halen, hoezo zijn de dokters in vrije vestiging dan oorzaak voor de onbetaalbare kosten?
      Graag ook hierop een reactie.

      Verder, wij dokters willen ons ook helemaal niet met juridische zaken bezig houden, maar we moeten wel als wij in onze praktijkvoering bedreigd voelen om die uit te voeren zoals we doen. Onze ondernemening wordt ons onteigend als we niet oppassen en daar passen we voor. Als iedereen met ideeen en meningen die volstrekt niet meer overeenkomen met de werkelijkheid zich nou eens met andere zaken ging bezig houden dan in welke vorm een dokter zijn/haar praktijk uitoefent kunnen wij ons daar ook echt op focussen.

      Er is zo veel afgunst. Er zijn verkeerde ideeen en meningen. Er zijn meningen die op ouderwetse achterhaalde concepten gefundeerd zijn en niet meer kloppen in de huidige tijd.

      Voor het geld waarvoor ik midden in de nacht een operatie sta te doen komt een loodgieter of installateur overdag niet eens meer voor voorrijden. Leg mij dan eens uit dat ik echt te veel verdien!

    • Frank Conijn

      “Voor het geld waarvoor ik midden in de nacht een operatie sta te doen komt een loodgieter of installateur overdag niet eens meer voor voorrijden.”
      .
      FC: Dat maakt overduidelijk dat je er geen probleem mee hebt de zaken zwaar te overdrijven, zo niet gewoon onzin uit te kramen. Tezamen met dat ik op mijn website overduidelijk maak dat geïnvesteerde bedragen in goodwillovername gecompenseerd moeten worden, stop ik met deze discussie. Fijn weekend.

    • Hippocratez

      Nogmaals: je doet stellingen die je niet onderbouwt. Het zijn meningen en uitspraken die het altijd goed doen in de publieke opinie. Het zijn meningen die op oude aannames gedaan zijn. Uyt den ouden doosch komen.
      Ik weet niet welke vete je met wie uit te vechten hebt of waar je afgunst vandaag komt, maar het raakt kant noch wal.

    • Hippocratez

      Nogmaals: je doet stellingen die je niet onderbouwt. Het zijn meningen en uitspraken die het altijd goed doen in de publieke opinie. Het zijn meningen die op oude aannames gedaan zijn. Uyt den ouden doosch komen.

  2. Hippocratez

    Zeer herkenbaar verhaal. En schandelijke praktijk.
    Fijn dat dat eindelijk eens aan het licht wordt gebracht.