Het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Diaconessenhuis in Meppel en Steenwijk hebben het internationale keurmerk voor kwaliteit en veiligheid van de Joint Commission International (JCI) behaald.
Amphia is het achtste ziekenhuis in Nederland dat de JCI-accreditatie behaalt. “Dit keurmerk laat zien dat wij goede zorg leveren en in staat zijn de kwaliteit en veiligheid van zorg continu te verbeteren”, aldus bestuursvoorzitter Olof Suttorp.
Juiste aanpak
“Amphia streeft er naar patiënten de beste en meest veilige zorg te bieden. Daarom kijken wij iedere dag hoe wij ons werk nog beter kunnen doen en hoe wij de risico’s van ons handelen verder kunnen beperken”, zegt Ronald van Etten, internist-nefroloog en bestuurslid van het Medisch Specialistisch Bedrijf Amphia. “Het behalen van deze accreditatie is voor ons een bevestiging dat onze aanpak de juiste is.”
Dat vindt ook Piet Berkers, voorzitter Cliëntenraad. “Dat deze onafhankelijke partij een positief advies geeft, wil zeggen dat Amphia de zaken goed op orde heeft. Dat bevestigt ook ons gevoel, namelijk dat iedereen in de organisatie enorm hard werkt om de beste zorg te leveren en continu te willen verbeteren.”
Patiëntveiligheid
Eind juni bezochten vijf JCI een week lang auditoren alle locaties van Amphia. De auditoren hebben uitgebreid onderzocht hoe het is gesteld met de patiëntveiligheid. Zij volgden verschillende patiënten op hun route door het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de Spoedeisende Hulp, tijdens een dagbehandeling of tijdens een operatie. De patiënten zijn bevraagd naar hun ervaringen met de zorg in Amphia. Daarnaast hebben de auditoren beoordeeld hoe de medisch specialisten, verpleegkundigen en andere medewerkers hun werk doen en hebben de auditoren gekeken naar de organisatiesystemen en dossiervoering.
Met de accreditering van het Diaconessenhuis hebben alle locaties van die vallen onder Isala nu een JCI-keurmerk. Vorig jaar werden de Isala-locaties in Zwolle, Kampen en Heerde met goed gevolg langs de JCI-meetlat gelegd.
Verbeteren
De JCI is een door de World Health Organisation (WHO) erkende organisatie die wereldwijd zorginstellingen toetst. JCI is anders dan andere kwaliteitskeurmerken. Het draait om de zorg voor de patiënt in de dagelijkse praktijk. Het beoordeelt niet alleen of protocollen en zorgplannen netjes op papier staan, maar JCI kijkt vooral naar wat ervan in de praktijk terecht komt. JCI vraagt van de zorgverlener altijd te kijken waar de zorg beter kan.