Drie ziekenhuizen in de regio Utrecht mogen samenwerken bij complexe kankerzorg. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet voldoende voordelen voor patiënten en verzekerden bij deze samenwerking.
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Meander Medisch Centrum Amersfoort en het St Antonius Ziekenhuis Utrecht / Nieuwegein willen graag intensief samenwerken bij de behandeling van enkele zeldzame tumoren. Het gaat om lever- alvleesklier- maag-, en slokdarmkanker. De drie ziekenhuizen willen samenwerken om de behandeling van deze kankervormen te concentreren en de zorg op elkaar af te stemmen. Het komt de kwaliteit van de operaties ten goede als gespecialiseerde chirurgische teams deze vaker uitvoeren.
De ziekenhuizen hebben de ACM gevraagd om haar zienswijze, die nu concludeert dat de voordelen van de samenwerking voldoende zijn. De ACM oordeelt dat het aannemelijk is dat de voordelen van deze samenwerking groter zijn dan de nadelen voor de mededinging, zoals de beperking van de keuzemogelijkheden van patiënten. ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn: “We zien dat steeds meer ziekenhuizen gaan samenwerken bij complexe zorg. Samenwerkingen waar patiënten en verzekerden duidelijk beter van worden, worden niet belemmerd door de Mededingingswet.”
Mededingingswet
Als ziekenhuizen of zorginstellingen willen samenwerken, moeten ze eerst zelf onderzoek doen. De drie ziekenhuizen in de regio Utrecht hebben eerst zelf gekeken of de samenwerking past binnen de Mededingingswet. Ze hebben met zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties over voor- en nadelen gesproken. Op verzoek van de ziekenhuizen heeft de ACM deze informatie langs de meetlat van de Mededingingswet en de Leidraad beoordeling fusies en samenwerkingen ziekenhuiszorg gelegd. ACM vindt het aannemelijk dat deze samenwerking in het belang van de patiënt en verzekerde kan zijn.