Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen schrappen plofkip van het menu. Inmiddels zijn al drie grote regionale ziekenhuizen overgestapt op andere kippen, zes gaan nog omschakelen naar kip met één of twee Beter Leven sterren. Dat heeft Wakker Dier laten weten.
Het HagaZiekenhuis in Den Haag, Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Medisch Spectrum Twente zijn al overgestapt op de Beter Leven-kip met één ster; diverse ziekenhuizen in Amsterdam, Apeldoorn en Nijmegen volgen. Het Westfriesgasthuis in Hoorn gaat zelfs voor de tweesterrenkip.
Antibiotica
Plofkippen krijgen veel antibiotica toegediend. Het geneesmiddel komt daardoor steeds meer in het milieu en de vee-industrie terecht door onder meer de mest van de kippen. Mensen krijgen de antibiotica niet tot nauwelijks binnen omdat het vlees verhit wordt, maar omdat het wel via de mest en het oppervlaktewater in het milieu komt, ontstaat resistentie.
Goedkoper
Vlees van een plofkip is goedkoper dan vlees van andere kippen. Per kilo kipfilet scheelt het enkele euro’s. “Het grootste probleem bij het blijven kopen van het goedkope vlees is dat er steeds meer antibiotica de maatschappij in worden gepompt”, aldus een woordvoerster van Wakker Dier. “Het probleem met resistentie wordt daardoor steeds groter.”
Een plofkip is een kip die voor het vlees in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk moet groeien. Zo’n kip wordt in 6 weken tijd 2,2 kilo, een ‘normale’ kip doet daar ruim 14 weken over. Door deze snelle groei krijgen de dieren allemaal lichamelijke ongemakken. Een grote hoeveelheid antibiotica moet dat onderdrukken. Een kip met één Beter Leven ster krijgt 80 procent minder antibiotica dan een plofkip. (ANP)