Ruim de helft van de ziekenhuizen is er dit jaar nog niet in geslaagd om de actuele passantentarieven openbaar te maken. Dit constateren de initiatiefnemers achter de nieuwe prijsvergelijkingssite watkostdezorg.nl.
In totaal hebben 49 van de 88 ziekenhuizen die watkostdezorg.nl heeft bekeken nog geen actuele passantentarieven bekend gemaakt. In de meeste gevallen betreft het ziekenhuizen die verouderde prijsinformatie op hun website hebben staan. Meestal gaat het om prijslijsten uit 2012 toen de nieuwe dbc-systematiek met zogeheten DOT-zorgproducten werd geïntroduceerd. Daarnaast is er een handvol ziekenhuizen die helemaal geen informatie over de tarieven beschikbaar heeft.
Verscherpt toezicht
Het trage optreden van de ziekenhuizen staat haaks op de wens van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Medio februari maakte deNZa bekend dit jaar verscherpt te zullen gaan toezien op het openbaar maken van kosteninformatie. In dit verband noemt de NZa ook expliciet prijsinformatie over niet-gecontracteerde zorg. Dergelijke passantentarieven worden door het ziekenhuis in rekening gebracht als er geen contract is met de zorgverzekeraar. “Ziekenhuizen moeten op hun website de tarieven publiceren die zij rekenen bij niet-gecontracteerde zorg”, aldus de NZa. “De NZa controleert in 2014 of deze zogenoemde passantentarieven op de websites staan.”
Volgens een woordvoerster van de NZa impliceert deze verplichting dat de betreffende gegevens actueel moeten zijn. Ziekenhuizen die in gebreke blijven kunnen de komende tijd een aanschrijving tegemoet zien.
Openheid
Met de aanscherping van de informatieplicht wil de NZa een bijdrage leveren aan het kostenbewustzijn, met name bij verzekerden. Dit sluit aan bij het voornemen van minister Schippers om patiënten een actievere rol te geven bij het controleren van de ziekenhuisrekening. “De patiënt wordt opgeroepen om de zorgkosten terug te dringen, dan is het noodzakelijk dat er meer openheid komt over prijzen”, licht Thijs Sondag de beweegredenen achter watkostdezorg.nl toe.
Veranderingen
Waarom de ziekenhuizen zo laat zijn met hun passantentarieven is niet helemaal duidelijk. Sondag vermoedt dat veel ziekenhuizen moeite hebben om de veranderingen in de regels bij te benen en er daarom niet in slagen tijdig hun kostprijzen te berekenen, laat staan te publiceren.
Daarnaast is het denkbaar dat ziekenhuizen de passantentarieven pas laat in het jaar vaststellen, om zo de begroting sluitend te maken.
Met de website watkostdezorg.nl proberen Sondag en zijn partners verzekerden in ieder geval een helpende hand te geven. Via de site kunnen verzekerden de gemiddelde tarieven van de honderd meest voorkomende medische behandelingen in Nederland raadplegen. Bezoekers kunnen ook zien wat de hoogste en laagste prijzen zijn die ziekenhuizen in Nederland in rekening brengen.
NRC Handelsblad constateerde eind december al dat er grote verschillen zijn in de passantentarieven. Voor dezelfde behandeling kunnen die tussen ziekenhuizen honderden procenten uiteen lopen.
Passantentarieven hadden tot voor kort vooral een symbolische betekenis, omdat verzekerden in vrijwel ieder ziekenhuis terecht konden. Nu verzekeraars steeds meer selectief gaan inkopen zijn de passantentarieven van steeds groter belang, temeer daar het eigen risico dit jaar is opgelopen tot 360 euro. Dit betekent dat verzekerden alleen een behandeling bij een voorkeursaanbieder volledig vergoed krijgen. Kiezen ze voor een andere aanbieder, dan krijgen ze met de dure passantentarieven te maken.