Ziekenhuizen weten niet wat de kosten zijn van eenvoudige ingrepen als een oogdrukmeting bij glaucoom. Een patiënt kan van tevoren niet nagaan wat de aanslag op zijn of haar eigen risico wordt. Zorgverzekeraars willen dat hier verandering in komt.
Dat blijkt uit onderzoek van Zorgkiezer.nl van tv-programma Kassa!. Zorgkiezer belde 67 ziekenhuizen met de vraag naar de kosten van een oogdrukmeting. Maar tien procent kan daar direct antwoord op geven. Meer dan de helft van de ziekenhuizen moet een antwoord schuldig blijven.
Als richtlijn geven ziekenhuizen de tarieven van 2014, het passantentarief voor onverzekerden of de maximumtarieven die de NZa heeft vastgelegd. Of ze verwijzen door naar de verzekeraars, maar die blijken het ook niet te weten, zegt Zorgkiezer.nl. Opvallend is overigens dat de ziekenhuizen heel verschillende tarieven voor een glaucoommeting doorgeven, variërend van 16 euro tot 208 euro.
NVZ
Volgens de NVZ is een exacte prijs niet van tevoren te geven. “De patiënt komt binnen met een klacht, daarna volgen de diagnose en behandeling. Dat kan betekenen dat er een andere prijs uitkomt”, zo stelt de vereniging in een reactie aan Kassa!. Dat de prijzen per ziekenhuis variëren, vindt NVZ niet zo gek. Als een ziekenhuis een behandeling vaker uitvoert, zal de prijs dalen. Daarnaast hebben sommige ziekenhuizen nog geen contract met de verzekeraar en zijn de tarieven voor 2015 nog niet vastgesteld.
ZN pleit wel voor vaste bedragen voor ziekenhuis- en ggz-behandelingen die ten koste gaan van het eigen risico. De overheid moet daarvoor een lijst vaststellen, vinden de verzekeraars. De hoogte van het bedrag aan eigen risico moet in verhouding staan tot het werkelijk te declareren bedrag. ZN bespreekt dit voorstel momenteel met het ministerie en de ziekenhuizen. Hiervoor zou een wetswijziging nodig zijn, dus een nieuwe regeling kan niet eerder dan in 2017 van kracht, zo stelt ZN.
Nieuwe regel
Minister Edith Schippers (VWS) zegt dat er per 1 november een nieuwe regel ingaat die het de zorgverzekeraars verplicht om inzicht te geven in de kosten vooraf. Door die regel, en doordat zorgverleners en –verzekeraars verder gewend raken aan het nieuwe DBC-systeem, verwacht de minister dat het de komende periode beter gaat.