Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. “Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun”, reageert voorzitter Ad Melkert.
Investeren in personeel
De ziekenhuizen en andere instellingen uit de achterban van de NVZ vinden het positief dat de zorg een van de hoofdthema’s is in het hoofdlijnenakkoord. Ze pleiten voor meer ruimte om te investeren in personeel, duurzame veranderingen door te voeren en “mee te groeien met de zorgvraag van patiënten”.
Duurzaam transformeren
Vooral op financieel terrein zien ze zorgelijke punten in de plannen van de vier formerende partijen. Die willen de kostenstijgingen beheersen, maar ziekenhuizen wijzen op allerlei factoren die de vraag naar zorg juist doen stijgen. Zo gaat de vergrijzing door, kan de voorgenomen halvering van het eigen risico leiden tot een hogere vraag en heeft de sector geld nodig om te investeren in duurzaamheid. “Ziekenhuizen staan financieel al onder zware druk en investeringen zijn cruciaal om de ziekenhuiszorg duurzaam te kunnen transformeren”, stelt de NVZ.
De vereniging vindt dat een bezuiniging op het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn van tafel moet. Dat programma draait onder meer om het behoud van zorgmedewerkers door het werkplezier te vergroten en werkgeverschap te verbeteren. Ook “innovatieve werkvormen” zijn onderdeel van dit programma. (ANP)
Peter Koopman
De instroom in zowel het mbo- als het hbo verpleegkunde alsook het mbo verzorging kennen nu een sterk verminderde instroom van studenten. Dat betekent, naast een toenemende uitstroom oa wegens pensionering en mogelijk doir afbouw van zzp inschakeling over vier jaar een extra tekort van ca 20% verpleegkundigen. Dit terwijl het nominaal aantal burgers gestegen is tot boven de 18 miljoen en daarvan het aantal hoog bejaarden ( 80+ ) flink toegenomen.
Het onrechtvaardig te laag loon in de middeninkomens in het salarisgebouw in de sector Zorg ( niet alleen ziekenhuizen ) liep op. Sins 2021 heeft de SER dit kenbaar gemaakt. Deze loonkloof bedraagt inmiddels 10,4% en is struktureel van aard. Ook de betreffende pensioengrondslag is hiermee in het geding. De OVA fout die dit veroorzaakte moet gerepareerd worden. Rutte IV bleef in deze oorverdovend stil. Toegang tot “de Zorg” wordt niet alleen “geremd” door een eigen bijdrage, maar vooral door een fors afnemende beschikbaarheid ( personeelsgebrek ). Nu nog langer wachten is dit feit accepteren.
Ook op gebied van huisvesting voor studenten verpleging en verzorging alsook van jong gediplomeerden zijn grote problemen. Voorrang bij beschikbare en betaalbare kamers en woningen is noodzakelijk. ( bouwen van passende studentenhuisvesting en huurwoningen nabij zorginstellingen ). Reiskosten ( woon/werk) dienen geheel vergoed te worden en door werk op onregelmatige tijd naast OV ook voor eigen passend vervoermiddel : “auto van de zaak?”). (Sociale-) dienstplicht dient overwogen te worden met plekken als verzorgingsassistent. Over “crisis” gesproken: misschien bij “migratie” meer geschikte buitenlanders ook voor “de Zorg” werven? Het is vijf voor twaalf, toch?