• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Peter Koopman

    De instroom in zowel het mbo- als het hbo verpleegkunde alsook het mbo verzorging kennen nu een sterk verminderde instroom van studenten. Dat betekent, naast een toenemende uitstroom oa wegens pensionering en mogelijk doir afbouw van zzp inschakeling over vier jaar een extra tekort van ca 20% verpleegkundigen. Dit terwijl het nominaal aantal burgers gestegen is tot boven de 18 miljoen en daarvan het aantal hoog bejaarden ( 80+ ) flink toegenomen.

    Het onrechtvaardig te laag loon in de middeninkomens in het salarisgebouw in de sector Zorg ( niet alleen ziekenhuizen ) liep op. Sins 2021 heeft de SER dit kenbaar gemaakt. Deze loonkloof bedraagt inmiddels 10,4% en is struktureel van aard. Ook de betreffende pensioengrondslag is hiermee in het geding. De OVA fout die dit veroorzaakte moet gerepareerd worden. Rutte IV bleef in deze oorverdovend stil. Toegang tot “de Zorg” wordt niet alleen “geremd” door een eigen bijdrage, maar vooral door een fors afnemende beschikbaarheid ( personeelsgebrek ). Nu nog langer wachten is dit feit accepteren.

    Ook op gebied van huisvesting voor studenten verpleging en verzorging alsook van jong gediplomeerden zijn grote problemen. Voorrang bij beschikbare en betaalbare kamers en woningen is noodzakelijk. ( bouwen van passende studentenhuisvesting en huurwoningen nabij zorginstellingen ). Reiskosten ( woon/werk) dienen geheel vergoed te worden en door werk op onregelmatige tijd naast OV ook voor eigen passend vervoermiddel : “auto van de zaak?”). (Sociale-) dienstplicht dient overwogen te worden met plekken als verzorgingsassistent. Over “crisis” gesproken: misschien bij “migratie” meer geschikte buitenlanders ook voor “de Zorg” werven? Het is vijf voor twaalf, toch?