Bij de pilot in Utrecht is een zogenaamde Sterilwave-installatie gebruikt, een speciaal voor de verwerking van zogenaamd ‘specifiek ziekenhuisafval’ ontwikkelde machine. Daarin wordt het afval vermalen en door middel van microgolven ontsmet.
De stroom afval dat is besmet met covid-19 stelt zorgverleners en -instellingen in Nederland voor problemen. Zo bleek uit onderzoek door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat het merendeel van de onderzochte testlocaties en tenminste één ziekenhuis corona-afval niet goed verwerkt. “Mensen die betrokken zijn bij het verpakken en vervoeren kunnen onbedoeld met het coronavirus in aanraking komen”, schrijven inspecteurs van het ministerie in hun rapport.
Milieu-impact
Directeur Fernando Morales van Sterilwave zegt dat het verwerken van potentieel besmettelijk ziekenhuisafval op locatie veiligheidsrisico’s beperkt. Een belangrijk deel van de milieu-impact van specifiek ziekenhuisafval hangt volgens Morales samen met het wettelijk verplicht gebruik van speciale grote, afsluitbare, plastic containers. Dit aantal wordt fors teruggebracht. “Lokale verwerking van specifiek ziekenhuisafval levert bovendien ook een belangrijke kostenreductie op doordat het volume en gewicht van het afval kleiner is.”
UMC Utrecht
Voor UMC Utrecht spelen ook de milieu-impact en de kosten van de afvalverwerking een rol. Edwin van Stralen, verantwoordelijk voor het afvalmanagement van UMC Utrecht: “We hebben in 2016 al de ambitie uitgesproken om onze afvalstromen op termijn helemaal circulair te maken. De succesvolle pilot met de Sterilwave-installatie is daarin beslist een belangrijke stap.” De machine die is geplaatst in Utrecht kan tot 400 kilo afval per dag verwerken. Dat komt neer op ongeveer 120 ton per jaar. Specifiek ziekenhuisafval bedraagt, onder normale omstandigheden, ongeveer 8 procent van de totale afvalstroom die een ziekenhuis voortbrengt.