De ziekenhuizen hebben grote moeite met de nieuwe financieringssystematiek DBC’s op weg naar Transparantie (DOT). Als gevolg hiervan heeft maar circa één op de vijf ziekenhuizen al daadwerkelijk kunnen declareren. Dit blijkt uit een rondgang van Skipr bij de vier grote zorgverzekeraars.
Het onvermogen om te declareren betekent niet noodzakelijkerwijs dat ziekenhuizen in acute geldnood raken. De meeste ziekenhuizen hebben met de verzekeraars als onderdeel van de contractonderhandelingen afspraken gemaakt over bevoorschotting. De moeizame implementatie van DOT werpt wel een schaduw vooruit. De verzekeraars willen komend jaar sneller overeenkomsten sluiten met de ziekenhuizen. Achmea mikt zelfs op 1 november van dit jaar. Voorwaarde is wel dat er helderheid is over de productprijzen en die is er blijkens het trage declareren nog allerminst.
Contractering
Ook de contractering voor 2012 tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars is nog niet volledig rond. Van de vier grote verzekeraars meldt alleen Achmea dat het met alle ziekenhuizen een akkoord heeft bereikt. Bij CZ verlopen de onderhandelingen met een aantal zieken huizen stroef. Vijf ziekenhuizen hebben vooralsnog geen offerte ingediend bij CZ, waardoor de onderhandelingen met deze ziekenhuizen niet plaats kunnen vinden.
Exact
Sommige ziekenhuizen kunnen nog niet aangeven wat specifieke behandelingen gaan kosten. “CZ wil exact weten wat een behandeling kost en wat de kwaliteit van een behandeling is voordat ze tot contractering overgaat,” aldus woordvoerder Els Potma. CZ verstrekt dan ook geen voorschotten aan deze ziekenhuizen. “Een voorschot pas verstrekt op het moment dat er zicht is op een mondelinge overeenkomst met het ziekenhuis.”
Maximale groei
CZ stelt daarnaast dat het met een aantal ziekenhuizen tot op heden niet tot een akkoord is komen, omdat deze ziekenhuizen zich niet willen houden aan de maximale groei van 2,5 procent per jaar, zoals in het hoofdlijnenakkoord overeengekomen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
Soepeler
Menzis stelt bij monde van woordvoerder Michael Verheul dat de verzekeraar er bijna volledig uit is. “We zijn nog met zo’n vier a vijf ziekenhuizen in de afrondende fase.” Verheul denkt dat de onderhandelingen bij Menzis op een ander manier zijn ingestoken dan bij CZ, waardoor deze soepeler verlopen. “Menzis onderhandelt met de ziekenhuizen over een totaalbedrag aan voorschotten. Door afspraken te maken over een totaalbudget, komt de invulling daarvan vervolgens vanzelf. Daardoor zijn exacte behandelingskosten minder belangrijk in de onderhandelingen.”
Mondeling akkoord
Achmea stelt dat de verzekeraar eind april klaar was met de contractering. Bij meer dan de helft van de ziekenhuizen staat de uitkomst op papier en is ondertekend. Met de andere ziekenhuizen is een mondeling akkoord bereikt en wordt dit nu op papier gezet. VGZ doet geen uitspraken over het onderhandelingsproces, maar zegt wel dat ze nog volop bezig zijn en dat het goed gaat.