Ziekenhuizen maken van vele honderden verdachte sterfgevallen geen melding de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), zo heeft RTL Nieuws gemeld op basis van eigen onderzoek.
In 2009 zijn bij de inspectie 243 overlijdensgevallen gemeld waarbij vermoedelijk een medische fout is gemaakt, terwijl jaarlijks naar schatting bijna tweeduizend door vermijdbare fouten overlijden. Dit duidt volgens RTL op een ondermelding van zo’n 1700 sterfgevallen.
Cultuurverandering
De bevindingen van RTL worden door de inspectie onderschreven, zo meldt RTL Nieuws. Volgens een woordvoerder heerst er in ziekenhuizen nog een cultuur waarbij fouten niet altijd worden gemeld. “Zowel het veld, als de minister en de IGZ zetten daarom sterk in op cultuurverandering. Het werkt namelijk het beste als mensen het zelf inzien en willen.”
Prikkels
Ook Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de Erasmus Universiteit spreekt van “prikkels waardoor artsen en zorgverleners fouten geheim houden”. “Als jij de laatste stap hebt gezet bij die patiënt, dan moet je uitkijken want je hebt zo het Openbaar Ministerie of de tuchtrechter aan je broek”, aldus Klein in RTL Nieuws. “En dat maakt dat mensen prikkels hebben om het onder de pet te houden.”
Niet volledig
Volgens de hoogleraar doen ziekenhuizen bovendien te weinig onderzoek bij overlijdensgevallen, waardoor ze fouten over het hoofd zien. “De medische dossiers zijn vaak niet volledig. En een patiënt heeft vaak meerdere aandoeningen en dus meerdere artsen. En dan ontbreekt het vaak aan regie en niemand ziet dan wat er precies fout gaat.”
Onderzoek
Sinds 2010 kan de inspectie een boete opleggen als ziekenhuizen niet goed melden, maar volgens RTL Nieuws heeft de inspectie dat in de afgelopen jaren geen enkele keer gedaan. De VVD eist bij monde van Kamerlid Anne Mulder opheldering van de minister van Volksgezondheid. Mulder pleit voor systematisch onderzoek naar alle overlijdensgevallen door ziekenhuizen.