Het St. Antonius Ziekenhuis geeft aan dat “meer dan 10 procent” van het personeel ziek thuis is. Ed van der Ham van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda constateert dat het personeel “extra moet werken”, omdat veel collega’s ziek zijn. “We komen daardoor helemaal niet toe aan het wegwerken van de wachtlijsten”, aldus Van der Ham. Het Zuyderland Medisch Centrum (Sittard-Geleen en Heerlen) heeft sinds januari “drie tot acht” operatiekamers minder in gebruik.
Personeelsuitval
Vooral na de laatste golf coronabesmettingen is de personeelsuitval binnen de zorg omhoog geschoten. Begin dit jaar bleek dat op sommige ziekenhuisafdelingen tot een vijfde van het personeel was uitgevallen. Medewerkers moesten thuis blijven door besmettingen of konden door ziekte simpelweg niet aan de slag. Volgens de NZa staan er nog 100.000 tot 120.000 patiënten op de wachtlijst. (Skipr/ANP)
Peter Koopman
Verzuimcijfers in ziekenhuizen en verpleeghuizen zeer hoog. Bestuurder: “we komen niet toe aan …!” Het wordt tijd dat “we” de “Op=Op” invalshoek kiezen. Dat doen “we” wel bij CAO besluitvorming, maar niet inzake het primair proces. Geen verpleegkundigen en/of verzorgenden IG beschikbaar: “Op=Op” ! Immers 10% verzuim moet ook nog opgeteld worden bij x% vacatures. Het basisonderwijs kreeg 10% loonsverhoging, de politie 9,5% erbij; de verpleegkundigen en verzorgenden IG kregen applaus, een bruto-bonus en behielden het meerendeel van hun structurele loonachterstand op oa publieke sector ( SER rapport peil 12 mei 2021 ) en dus ook lager peil voor indexeringen, pensioengrondslag enz. Huidige VWS minister voor langdurende zorg vindt deze loonkwestie meevallen, want er worden oa ook toeslagen voor werk op onregelmatige uren betaald, dus van die kant geen steun. Resteert: “Op=Op”- beleid, toch?