Met name in de verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt) is het ziekteverzuim hoog: 8,7 procent volgens een berekening van verzuimdatabedrijf Vernet. In dezelfde maand vorig jaar was dat 8,4 procent. Daarmee haalt ook de vvt een record. In oktober vorig jaar was het ziekteverzuim in de zorgsector (exclusief kraamzorg) 7,2 procent.
Het ministerie van VWS heeft Vernet, onderdeel van zorgpensioenorganisatie PGGM, vanwege de coronacrisis vorig jaar gevraagd maandelijks actuele cijfers aan te leveren van het ziekteverzuim. Vernet concludeert: “Het verzuim in oktober van dit jaar is in alle branches in de zorgsector het hoogste vergeleken met oktober 2018, 2019 en 2020.”
Gehandicaptenzorg
Het afgelopen jaar steeg het ziekteverzuim het sterkst in de gehandicaptenzorg en in de ggz. In de ggz nam het percentage zieken in vergelijking met oktober 2020 toe van 6,5 naar 7,3. In de gehandicaptenzorg steeg dat van 7,2 naar 7,9 procent.
Opvallend is dat het ziekteverzuim in de ziekenhuizen in oktober relatief gering was, blijkt uit de Vernet-cijfers. Het percentage ging omhoog (van 6,3 naar 6,5), maar de stijging blijft beperkt. Bovendien is het de sector in de zorg met het laagste verzuimcijfer.
Arne van Oranje
Ja en als je dat 2 á 3 jaar op een rij hebt gaan de premies flink omhoog van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De premies gaan dan wel 2 of 3 keer over de kop. Dan gaat voor bijvoorbeeld een kleine zorginstelling met 20 werknemers de premie van 26.000 euro naar 66.000 euro.
En het maakt de verzekeraars niks uit wat de reden is, corona, niet werkgerelateerde ziekte of voornamelijk privé problemen, het bedrijf mag er voor bloeden. En omdat de premie afhankelijk is van de totale loonsom van het bedrijf worden er soms werknemers ontslagen, niet de mensen die het verzuim veroorzaken (want je mag, begrijpelijk, werknemers die langdurig ziek zijn niet ontslaan) maar de werknemers die het werk wel doen.
Dit is een hels dilemma voor kleine en grote werkgevers in de zorg. En je krijgt maar de helft van het loon vergoed van een zieke werknemer. Veel zieke werknemers is niet alleen slecht voor de zorgbehoeftigen maar ook voor de continuïteit van het bedrijf.