• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    Het is taak van het Zorginstituut om de politiek te adviseren. Nu over deels succesvolle middelen tegen “volksziekte” overgewicht. Een uniek en beperkt beschikbaar middel voor een grote zorgvraag is een economisch moeilijk besluit, maar in deze vooral een politieke kwestie ( basispakket zorgverzekering ). Het bleef in dit bericht onduidelijk welke inhoudelijke wetenschappelijke onderzoeken de twijfel aan behandelresultaten versterken en van wie ( wetenschappers professionele zorg ). Immers men verwacht kritiek van behandelaars van obesitas op dit advies. Het lijkt nu vooral een macro-economische kwestie, toch?

  2. Hans Buijing

    Tja, hier komt de vraag naar berekening van de waarde van preventie aan de orde. Hoe neem je de baten van minder gezondheidsproblemen door overgewicht, de afnemende druk op de gezondheidszorg door minder gewichtgerelateerde klachten (bewegingsapparaat, hart en vaat enz), de minder aantal arbeidsjaren die uitvallen door ziekte enz. mee in je berekening? Of zou je er gewoon vanuit moeten gaan dat die winst er zonder meer komt. Want over de werking van sematuglide is geen discussie; forse daling lichaamsgewicht. En daarmee dus ook afname van gerelateerde aandoeningen. Maar onze economen in de zorg willen er prijsberekening aan kunnen hangen. Doet me denken aan de vergelijkbare vraag waarom sigaretten gewoon niet verboden zijn; de gezondheidswinst is evident. Maar in de berekeningen vallen dan de acciijnsinkomsten weg en als mensen gezonder zijn, leven ze gemiddeld langer en trekken dan ook langer AOW. De econoom is er dan anders dan de zorgverlener snel uit; niet verbieden die sigaretten want dat kost de samenleving te veel. Misschien geldt de zelfde argumentatie wel te maken voor Wegovy.