De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) frustreert met haar plannen de marktwerking zoals van minister Schippers die beoogt om de zorg goedkoper te maken. Meer dan de helft van de privéklinieken die normale medische zorg leveren komt in grote problemen door voorstellen van de NZa. Dit concludeert brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) dinsdag op haar nationale congres voor zelfstandige klinieken in Rotterdam.
Kritiek
ZKN bekritiseert de wijze waarop de NZa de beschikbare budgetten voor de medisch specialisten tussen de ziekenhuizen en klinieken verdeeld; namelijk op basis van de situatie van 2009. Volgens de privéklinieken pakt dat voor hen heel nadelig uit omdat er toen nog veel minder zelfstandige klinieken waren. “Veel klinieken waren toen net gestart of zijn daarna pas geopend. Daardoor is er onvoldoende budget voor alle specialisten die nu uit het ziekenhuis in klinieken werken. Meer dan de helft van de klinieken in ons land komen hierdoor in grote problemen of zullen hun deuren moeten sluiten.”, schrijft ZKN in een persverklaring.
Het aantal privéklinieken is de afgelopen jaren fors gegroeid. De overheid moedigde de groei aan omdat de klinieken vaak betere service aan patiënten boden tegen een scherpe prijs. De klinieken leveren doorgaans zorg die gewoon door de ziektekostenverzekering wordt vergoed.
Verouderde cijfers
Directeur Theo Roos van ZKN: “Het is onvoorstelbaar dat de NZa die de minister over invoering in 2012 van prestatiebekostiging in de zorg moet adviseren nog met verouderde cijfers uit 2009 werkt. Hierdoor dreigt de minister uiteindelijk een besparing van 800 miljoen euro per jaar mis te lopen, als gevolg van het wegvallen van de concurrentie van de klinieken. Ziekenhuizen hoeven hun prijzen dan niet te verlagen”.