Zorgverzekeraars hebben in 2010 113 miljoen euro bespaard door controle op declaraties en opsporing van fraude. Dat blijkt uit een inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De organisatie concludeert dat het steeds lastiger is om fraude op te sporen en dat er daarom behoefte is aan branchebrede samenwerking.
Dat stelt de organisatie in het rapport Fraudebestrijding in de Zorg – resultaten 2010. ZN is daarom bezig met het opzetten van het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg. Woordvoerder Maike Krommendijk van ZN: “Dan moet je niet denken dat hier echt mensen in een nieuw centrum komen te zitten. Het is een manier om kennisuitwisseling tussen zorgverzekeraars mogelijk te maken.” Krommendijk verwacht dat het initiatief in de loop van 2011 van start zal gaan. Daarna zullen nog hulpmiddelen voor samenwerking en uitwisseling van ervaring worden toegevoegd.
Frauderegister
Daarnaast heeft ZN om alle zorgverzekeraars aan te sluiten op het Extern Verwijzingsregister (EVR). Daarin worden de namen van fraudeurs gedurende acht jaar bewaard. Momenteel hebben de banken en schadelastverzekeraars (en zorgverzekeraars die ook schadelastverzekeraar zijn) al toegang tot dit register. ZN wil nu ook alle andere zorgverzekeraars op het EVR aansluiten. Daartoe is een protocol ingediend bij het College Bescherming Persoonsgegevens. De bedrijven bepalen zelf of fraudeurs op de lijst komen.
Complexere zaken
Aan het delen van kennis tussen zorgverzekeraars is behoefte omdat het moeilijker wordt om fraude op te sporen. Het gaat om steeds complexere zaken en bovendien wordt het lastiger om te bewijzen dat er sprake is van opzet – een voorwaarde om van fraude te mogen spreken. ZN meldt dat zowel de toename in complexiteit als de moeilijke bewijsbaarheid duidelijk zichtbaar zijn in de resultaten van 2010. Er zijn minder vermoedens van fraude onderzocht, minder fraudes vastgesteld en het gemiddelde fraudebedrag is lager.
Besparing
Desondanks stelden de zorgverzekeraars 366 fraudes vast, met een gemiddeld bedrag van 17.088 euro. Het totale fraudebedrag in 2010 is relatief laag: 6,2 miljoen euro in vergelijking tot 106,3 miljoen euro aan teruggevorderde declaraties. In die laatste categorie vallen foutieve declaraties, zoals prestaties die dubbel werden ingediend of prestaties die niet in combinatie met elkaar mochten worden ingediend. Opzet was in deze gevallen niet te bewijzen en dus is geen sprake van fraude.
Geen vergoeding
Daarnaast werd nog eens een bedrag van 1,1 miljard euro bespaard door afwijzing van declaraties, bijvoorbeeld omdat een zorgverzekeraar geen contract had met een aanbieder of omdat verzekerden geen recht (meer) hadden op vergoeding.