Het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland heeft een onafhankelijke commissie gevraagd om de contractering tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen onder de loep te nemen. Geruchten over problemen en onregelmatigheden zijn hiervoor de aanleiding. ZN heeft het ministerie van VWS, NVZ, NFU en de NZa over de evaluatie geïnformeerd.
Transitiemodel
Dit jaar moeten ziekenhuizen en zorgverzekeraars werken met de bekostigingssystematiek in de vorm van DBC’s op weg naar transparantie (DOT). Dit is het uitgangspunt bij de contracteringen. Naast dit nieuwe systeem bestaat in 2012 en 2013 ook het oude systeem van bekostiging via budgetten nog. Dit transitiemodel maakt het voor ziekenhuizen mogelijk een beroep te doen op het zorgverzekeringsfonds. Een van de geruchten is dat zorgverzekeraars hun positie hebben misbruikt door te lage prijzen af te spreken voor behandelingen. Ziekenhuizen die hierdoor hun kosten niet geheel vergoed krijgen, kunnen in het kader van de overgangsregeling een beroep doen op het zorgverzekeringsfonds die als vangnet dient. Zorgverzekeraars zouden zo hun kosten en risico’s af kunnen wentelen. Volgens Theo Hoppenbrouwers, directieadviseur bij ZN, zijn er tal van mogelijke problemen door het bestaan van de twee systemen naast elkaar. De door ZN ingestelde expertgroep moet deze in kaart brengen. Verzekeraars zijn volgens hem op verschillende wijze omgegaan met het transitiemodel.
Expertgroep
De expertgroep bestaat uit Marcel Pfeijfer, hoogleraar accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit, David Voetelink, partner bij KPMG en een jurist die Hoppenbrouwers nog niet wil noemen omdat de afspraken nog niet helemaal rond zijn.