Dat staat in een verkiezingspamflet van ZN. De brancheorganisatie vindt dat de positie van kwetsbare mensen moet verbeteren de komende regeerperiode: “Steeds meer mensen krijgen gezondheidsklachten door gebrek aan hulp bij maatschappelijke problemen. Het vergroot de gezondheidsverschillen én zorgt dat de medische en langdurige zorg steeds meer overbelast raakt.”
Verder wil ZN dat de overheid duidelijke gezondheidsdoelen vaststelt voor 2040 en investeert in het sociaal domein. Dat kan door de zorgtaken van gemeenten “in lijn te brengen” met de zorgplicht van zorgverzekeraars en zorgkantoren.
Sterke en stabiele uitvoering
De rijksoverheid zou wat ZN betreft gemeenten financiële steun moeten geven voor een “sterke en stabiele uitvoering” van de Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdwet en Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening. Dat verbetert de gezondheid en het welzijn van kwetsbare mensen. Daar hoort ook het investeren in jongerenwerk bij.
Klimaatverandering is een grote bedreiging voor onze gezondheid, stelt ZN. Daarom willen ze dat er geïnvesteerd wordt in verduurzaming, publieke gezondheidszorg en infectiebestrijding: “Ga door met de Green Deal Duurzame Zorg en vergroot de bijdrage uit het Klimaatfonds voor de verduurzaming van zorgvastgoed.”
Meer regie nemen
De overheid zou meer regie moeten nemen bij het in de praktijk brengen van passende zorg. Zorgverzekeraars willen dat inkopen, “maar dat kan alleen als het kabinet zorgt dat alle medische beroepsgroepen passende zorg in de praktijk brengen. Kom met duidelijke pakketcriteria voor de in- en uitstroom van behandelingen, prefereer arbeidsbesparende zorg en start met de herbeoordeling van dure geneesmiddelen.”
Verder wil ZN blijven investeren in digitale zorg, dat politieke partijen kiezen voor een “selectiever zorgaanbod” en onderzoeken hoe de wijkverpleegzorg toekomstbestendig georganiseerd kan worden.
Peter Koopman
“ZN wil” en geeft dit “de politiek” op een briefje! Deze belangenorganisatie van zorgverzekeraars ( en uitvoeringskantoren van de Wet Langdurende Zorg? ) stelt veel kwesties aan de orde die anderen zullen moeten uitvoeren en bekostigen. Over hun “zorgplicht” en de kilometerslange wachtlijsten geen woord over eigen acties, bijvoorbeeld om hun beheersmatige kosten terug te brengen en passend te maken bij hun bescheiden rol in het realiseren van passende zorg ( werkers AAN de zorg verdienen meer dan werkers IN de zorg ) . Het ONDERNEMERSCHAP van degenen die zorg bieden wordt genoemd en dus vanuit hun marktdenken gevoed. Dat de salarissen en pensioengrondslag van verpleegkundigen en verzorgenden IG thans struktureel nog 8% te laag is in relatie tot marktcao’s ( SER 2021 peil 2020 ) en los staat van inflatiecorrecties ziet ZN niet! ( marktdenken moet immers breed worden toegepast). Applaus en waardering voor “liefdevolle zorg” is ondanks dat voormelde beroepen de overtreffende trap van zinvol werk IN de zorg bieden, niet voldoende. Kom op ZN, laat zien dat je zelf ook wil bijdragen aan vernieuwing en oplossen van ook huidige knelpunten. Het ZN budget is niet door ZN verdiend, maar bedoeld om zonder lange wachtlijsten en veel administratieve beslommeringen professionele zorg te krijgen, toch?