ZonMw gaf een subsidie van zeven ton voor onderzoek naar minibreintjes op een chip. Dat wordt uitgevoerd door Radboudumc, Kempenhaeghe en Maastricht UMC. De minibreintjes, gekweekt uit bloedcellen van de patiënten, maken het mogelijk om heel snel het juiste medicijn voor elke individuele patiënt te vinden.
Dat meldt Radboudumc op 23 april. Het onderzoek spitst zich toe op veertig jonge kinderen met het syndroom van Dravet met vaak veel en ernstige epileptische aanvallen. Op medicijnen reageert elk kind weer anders. De zoektocht naar een individueel medicijn duurt vaak jaren, en al die tijd heeft het kind veel last van de aanvallen en de bijwerkingen.
Hersenpatronen
Met subsidie van ZonMw worden nu uit bloedcellen van patiënten stamcellen gekweekt. Die stamcellen groeien uit tot hersencellen. De hersencellen worden met een chip in een bakje geplaatst. Ze gaan met elkaar ‘praten’. De chip op de bodem leest de elektrische activiteit van de hersencellen af en dat levert hele specifieke hersenpatronen op. Van elke individuele patiënt met Dravetsyndroom zijn op die manier minibreintjes te maken. Voeg je aan zo’n bakje een medicijn toe, dan kun je kijken of een epileptisch patroon opschuift naar een niet-epileptisch patroon. Dat zou een geschikt medicijn voor die individuele patiënt kunnen zijn.