Ggz- en jeugdzorginstelling Zonnehuizen vraagt de medewerkers vrijwillig loon in te leveren om een faillissement te voorkomen. Het personeel kan afzien van vakantiegeld, periodieke loonsverhoging of tegoed van spaarloonregeling inleveren, zo meldt de Volkskrant.
De Volkskrant citeert uit een brief van bestuurder Charles Laurey aan de 1300 personeelsleden, waarin hij stelt dat een loonoffer nodig is als gebaar tegenover andere partijen die een bijdrage moeten leveren aan een reddingsplan. “Het bedrag dat nodig is om van Zonnehuizen weer een gezonde organisatie te maken is groot”, aldus Laurey. “De financiële inbreng vanuit onze eigen organisatie is van belang om de regie zo veel als mogelijk in eigen handen te houden.”
Nood
De Zonnehuizen verkeren in acute financiële nood. In 2009 had de instelling nog een vermogen van ruim 6 miljoen euro. Het jaarverslag over 2010 is nog steeds niet verschenen maar volgens leden van de Tweede Kamer is 20 miljoen euro “verspeeld”. De raad van bestuur en de raad van toezicht stapten eerder dit jaar op. Laurey is aangesteld als saneerder, een rol die hij eerder vervulde bij thuiszorginstelling Meavita die in 2009 failliet ging.
Puinhoop
De Tweede Kamer debatteert dondermiddag over de problemen bij Zonnehuizen. Verschillende Kamerleden zijn zeer kritisch over de kwestie. “Het is een grote puinhoop bij Zonnehuizen, met slechte zorg, ondermaatse huisvesting afgezien van het directiepand dat goed onderhouden is”, aldus PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester in de Volskraknt. “Waar is de afgelopen twee jaar dan 20 miljoen euro aan uitgegeven? Niet aan huisvesting of zorg.”
Fraude
SP-Kamerlid Renske Leijten spreekt openlijk vermoedens van fraude uit. “De Zonnehuizen sloten 2009 af met meer dan 6 miljoen aan eigen vermogen en dat was afgelopen zomer opeens verdampt?”, aldus Leijten. “Dit zaakje stinkt! Het reilen en zeilen van de bestuurder en de toezichthouders moet tot op de bodem worden uitgezocht. Ik verwacht van de staatssecretaris dat ze falende zorgbestuurders en toezichthouders niet laat wegkomen. Ze moet kijken of deze mensen – wanneer ze hebben gefaald – persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.”
Verkeken
In de Volkskrant laat Laurey weten dat er niet gefraudeerd is, maar dat de instelling in de problemen is geraakt door de nieuwe financiering met ‘zorgzwaartepakketten’. “Daar heeft het management zich enorm op verkeken”, aldus Laurey. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) vindt niet dat de overheid moet ingrijpen bij Zonnehuizen. Ze gaat eruit dat partijen als zorgkantoren, zorgverzekeraars, banken, medewerkers en cliënten, er samen uitkomen om Zonnehuizen te redden.