De zorg in de ziekenhuizen is in 2012 verbeterd in vergelijking met een jaar eerder. Alles wijst daarop, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag. “Bij operaties en in de oncologie is de grootste winst behaald op het gebied van terugdringen van vermijdbare sterfte”, staat in de rapportage ‘Het Resultaat Telt Ziekenhuizen 2012’ van de inspectie.
In 5 jaar tijd halveerde het aantal gevallen. In 2012 overleden 970 mensen door een medische of organisatorische fout, meer dan de helft minder dan de 1970 mensen die door ziekenhuisfouten overleden in 2008, meldde het Nivel afgelopen november al.
Betere samenwerking
In de meeste ziekenhuizen wordt veel meer overlegd door diverse interne partijen, bijvoorbeeld over de behandeling van kanker. Ook werken verschillende zorgverleners meer samen bij geboorten. Door dat laatste is de kans op overlijden of schade voor de baby of de moeder rond de geboorte aantoonbaar kleiner. Het percentage patiënten dat met een herseninfarct binnen een uur na binnenkomst in een ziekenhuis een infuus met de juiste medicijnen kreeg, steeg verder, meldt de IGZ in de rapportage ‘Het Resultaat Telt Ziekenhuizen 2012’.
Veiligheid en kwaliteit
Complimenten van de inspectie voor de ziekenhuizen zijn er voor de transparante manier waarop gegevens over de zorg worden gecommuniceerd. De uitkomsten van ‘Het resultaat telt’ worden elk jaar aan de hand van een wisselend thema beschreven. Dit jaar is het thema Internationale vergelijkingen. De inspectie heeft geconstateerd dat Nederland op het gebied van de hoeveelheid beschikbare gepubliceerde kwaliteitsdata op dit moment in een uitzonderlijke positieve positie verkeert. Er zijn wel landen die ook over kwaliteitsregistraties beschikken, maar daarvan zijn de data niet zo toegankelijk als in Nederland.Doordat veel gegevens openbaar zijn, kunnen patiënten de verschillende zorgaanbieders eenvoudig met elkaar vergelijken. “Er wordt in ons land veel geïnvesteerd in veiligheid en kwaliteit van de zorg en ook steeds meer in transparantie” zo staat in het rapport. (ANP/ Skipr)