HIMSS – Ziekenhuizen hebben onvoldoende oog voor de mogelijkheden die automatisering biedt om de zorg anders in te richten. Met name als het gaat om de inzet van digitale middelen om de patiënt meer regie te geven over eigen gezondheid en zorg geven ziekenhuizen niet thuis.
Dat stelt Hans Meij, lid directiecomité van het Amphia Ziekenhuis in Breda. “We betalen veel geld aan personeel dat voornamelijk dingen doet die de patiënt zelf kan”, aldus Meij. “En dan doen we die dingen vaak ook nog dubbel. Het principe zou moeten zijn dat patiënten thuis verblijven en alleen in het ziekenhuis komen als het echt niet anders kan. Dat betekent dat ziekenhuizen muren moeten slechten en IT is daar een belangrijk hulpmiddel bij.”
Normaal
Met zijn commentaar reageert Meij op het rapport “Digitaal als het nieuwe normaal”, dat Capgemini Consulting en trainings- en congresbureau Heliview op 12 april presenteerden in het kader van de internationale zorg-IT-conventie HIMSS 2015 in Chicago. Eén van de bevindingen uit het rapport is dat de transformatie naar een digitale zorg vooralsnog traag verloopt.
Meij wijt die traagheid mede aan het feit dat “het ziekenhuis een star instituut is”. “We zijn doodsbang dat de patiënt meer zeggenschap krijgt over zijn medisch dossier. En dat de patiënt zijn eigen gegevens in kan zien, vinden we maar lastig. De kunst is om de patiënt in een actieve houding te krijgen. Het EPD is bij uitstek het middel om dat te realiseren. Het ziekenhuis moet een organisatie zijn die gezondheid faciliteert. Maar als je niks vertelt over gezondheid kunnen die patiënt daar ook niet voor zorgen.”
Van formele hindernissen of problemen bij de financiering wil Meij niets weten. “Qua betaling is zorg op afstand al lang geregeld. En de zorgverzekeraar zegt niet dat het niet mag.”
Sleutel
Wat Meij betreft moet de zorg een voorbeeld nemen aan het bedrijfsleven, waar de klant via digitale kanalen de sleutel in handen heeft gekregen van kritische bedrijfsprocessen. “Neem de KLM. Vroeger had de KLM een balie waar je je ticket kon kopen, waarna de KLM een stoel reserveerde. Nu boek ik niet alleen via internet een ticket maar ik reserveer ook zelf mijn stoel, terwijl belading één van de kwetsbaarste onderdelen is van het hele luchtvaartbedrijf. Bij de bank geldt idem dito dat de klant de administratie uitvoert. Daarmee heeft de klant in feite de sleutel tot het heilige der heilige in handen en hij betaalt er ook nog voor. Maar in de zorg zeggen we: dat kan de patiënt niet. Maar dat kan de patiënt wel. De IT-vaardigheid van consumenten is de laatste extreem toegenomen. Zelfs ouderen zijn tegenwoordig vaak uitstekend in staat om digitaal hun eigen bankzaken te regelen of een reis te boeken.”
De belangrijkste onderwerpen van de HIMSS 2015 zijn onderwerp van gesprek tijdens de Skipr Himss Highlights 2015 die Skipr op 29 mei houdt.