De marktwerking leidt niet tot bij de invoering beoogde kostenbesparing. Integendeel, de zorg dijt uit, de kosten stijgen en kwaliteit en solidariteit staan onder druk vanwege concurrentie. Dit stellen twintig hoogleraren en professionals uit de zorg, verenigd in Zorg Geen Markt, in een gezamenlijk manifest.
Tienpuntenplan
In het manifest presenteren zij een tienpuntenplan. Daarbij roepen zij politieke partijen op de kritiek op verdere vermarkting van de zorg ter harte te nemen en de alternatieven serieus mee te nemen met de plannen voor de noodzakelijke verbeteringen van de zorg. De gevolgen van de marktwerking komen nu vooral op het bord van de patiënt, die steeds meer voor zorg moet gaan betalen.
Alternatieven
In het manifest pleit Zorg Geen Markt ervoor dat de zorg weer een publiek goed wordt. Concurrentie moet vervangen worden door samenwerking met collega’s en patiënten. Een centraal landelijk kenniscentrum moet de professionals hierbij ondersteunen. Daarbij moet een regionaal overleg de inhoud en verdeling van de zorg coördineren. Verder stelt Zorg Geen Markt dat het stelsel niet meer door productie gedreven moet worden. Daartoe willen zij de premies op productie afschaffen. Hiervoor in de plaats moeten decentrale budgetteringssystemen komen en professionele kwaliteitsnormen. Minder bureaucratie moet zorgverleners meer ruimte bieden om goede zorg te verlenen.
Verder bepleit Zorg Geen Markt dat zorgverzekeraars publiekrechtelijke instellingen worden die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de organisatie van de regionale zorg. Daarbij is de overheid eindverantwoordelijk voor het zorgaanbod en de budgetten. Een Regionaal Overleg Zorg verdeelt deze budgetten.
Verder pleiten de manifest-ondertekenaars voor een kwaliteitsautoriteit in plaats van een zorgautoriteit, de Balkendende-norm in de zorg, inkomensafhankelijke zorgpremies, versteviging van de eerstelijn en preventie en zorg dichtbij.