Eind 2012 werkt de gehele zorgsector van fabrikant, ziekenhuis tot aan de patiënt met de GS1-barcode. Dit is de belangrijkste conclusie van het GS1 Nederland congres ‘Samen zorgen voor de keten van morgen’ van 27 januari.
Efficiency en het centraal stellen van de patiënt kan alleen als alle partijen in de zorg nu overgaan tot standaardisering, zo werd tijdens het congres duidelijk. Een eigen manier van werken in de zorg is passé. Door standaardisering in de keten kan de patiëntveiligheid met 50 procent verbeteren door onder andere het gebruik van barcodescanning bij het toedienen van geneesmiddelen. Het invoeren van barcodes in de zorgketen kan ook nog eens de totale kosten in het logistieke proces met maar liefst 7 procent omlaag brengen.
GS1 is ontstaan in de food- en retailsector om de logistiek te verbeteren in de keten. De gedachte erachter is dat alle partijen in de keten in de zelfde taal communiceren. Die taal is in barcodes vastgelegd. Volgens health consultant Hans Lunenberg van GS1 Nederland, betekent het dat ieder product straks zijn eigen codering heeft, die voor alle betrokkenen wereldwijd hetzelfde is. Nu hebben alle producten vaak al een streepjescode, maar is die niet altijd af te lezen. Bijvoorbeeld omdat de code bedacht is voor een andere sector of een ander land.
UMCG
Jos Aartsen, lid raad van bestuur UMCG en bestuurslid NFU zegt dat zijn ziekenhuis ook met de GS1-standaard gaat werken. “Wij gaan in de ziekenhuizen de GS1-standaard gebruiken. Wij zijn ervan overtuigd dat alleen dan de zorgketen echt goed kan functioneren. Eind 2012 moeten alle primaire en secundaire verpakkingen voorzien zijn van GS1-codering. Wij gaan dit opleggen aan al onze leveranciers. De urgentie in de zorg is hoog. We kunnen niet langer wachten.”
Naar eigen zegge ontving Aartsen voor die woorden een staande ovatie. Alle partijen – ziekenhuizen, fabrikanten en apothekers – onderstreepten tijdens het congres het belang van standaardisering in de zorg. Zo staan NFU, NVZ, NVZA, KNMP, Z-index, NefeMED en ZorgDAS achter de standaard.