Veertien zorgorganisaties in de regio Friesland hebben voedselverspilling teruggebracht tot ver onder het landelijk gemiddelde, ze kopen duurzamer in en de patiënten en cliënten geven het eten een hogere waardering. De organisaties hebben dit gedaan in anderhalf jaar tijd, met het programma Duurzaam en Gezond aan tafel.
Zorgorganisaties uit de cure én care in Friesland, Groningen en Noord-Holland Noord hebben door samen te werken een “belangrijke stap” gezet in het duurzaam en gezond maken van hun maaltijdvoorziening, meldt stichting Diverzio, die zich bezighoudt met duurzaam en gezond eten en drinken. Dat deden zij in een programma gedragen door Stichting De Friesland (nauw verbonden met De Friesland Zorgverzekeraar), Diverzio en de Antonius Zorggroep. De veertien deelnemers zijn Antonius Zorggroep, De Friese Wouden, GGZ Friesland, GGZ Noord-Holland Noord, Kwadrant Groep, Liante, De Noorderbrug, Leppehiem, Pi-Groep, Plantein (inmiddels Patyna), Omring, Stichting Vrijwaard, ZuidOostZorg en Zorgcentrum Het Bildt.
De voedselverspilling bij elf deelnemers is binnen een jaar “ver onder het landelijk gemiddelde” gebracht. Normaal gaat in de zorg 30 tot 40 procent van het eten in de afvalbak, bij de deelnemers van Duurzaam en Gezond aan Tafel ligt de gemiddelde score beneden de 20 procent en bij sommige deelnemers zelfs onder de 10 procent. Er zijn deelnemers die hun verspilling méér dan gehalveerd hebben.
Bij alle deelnemende zorginstellingen is bovendien versneld werk gemaakt van een duurzame inkoop. De maaltijdtevredenheid is gestegen en alle zorginstellingen zijn ook bewuster naar de kosten van hun voedingsdienst gaan kijken. Dat heeft bij meerdere deelnemers geleid tot een daling van de integrale kosten. Voor tien zorgorganisaties geldt dat zij hun voedingsbegroting naar ‘positief’ hebben weten te brengen.