Zorgaanbieders, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ), zien geen heil in de Wet cliëntenrecht zorg (Wcz). Volgens de BoZ is de samenhang met andere wetten ‘volkomen onduidelijk’ en werkt de Wcz ondoelmatigheid in de hand.
De BoZ heeft de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid daarom geadviseerd om de Wcz af te wijzen. Volgens de BoZ is het effectiever om in plaats daarvan elementen uit de Wcz te integreren in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (Wgbo). Ook onder wetenschappers bestaat scepsis. Zo zal het wetsvoorstel voor de Wcz volgens hoogleraar Johan Legemaate niet leiden tot een verbetering van de rechtsbescherming van de cliënt.
Onduidelijk
De Wcz is juist bedoeld om de positie van de cliënt te versterken door patiëntenrechten te bundelen. Volgens de BoZ is dit streven veel complexer gebleken dan vooraf door de wetgever gedacht. Niet alleen blijft de Wgbo bestaan, er komt daarnaast ook nog een nieuwe beginselenwet zorg. “We moeten vaststellen dat hiermee minstens drie wetten zijn waar de cliënten en zorgaanbieders hun rechten en plichten in moeten zien te vinden”, stelt de BoZ. “Dat is erg onduidelijk en veroorzaakt afstemmingsproblemen.”
Spanning
Meer in het bijzonder vindt de BoZ dat de Wcz geen antwoord geeft op de spanning tussen doelmatigheid en betaalbaarheid enerzijds en kwaliteit anderzijds. De BoZ wijst er op dat met de overheveling van de huishoudelijke verzorging en de begeleiding naar de Wmo een substantieel deel van de zorg buiten de reikwijdte van de Wcz valt.
Eindverantwoordelijkheid
Daarbij is de eindverantwoordelijkheid van raden van bestuur voor de kwaliteit van zorg onvoldoende gewaarborgd. Ook de verantwoordelijkheid van verzekeraars voor goede zorg is volgens de BoZ nog steeds onduidelijk.
Ondoelmatig
Specifieke kritiek heeft de BoZ ondermeer op de beoogde regeling voor het melden van incidenten. Volgens de BoZ zorgt de Wcz er voor dat incidenten rond veiligheid te snel bij de rechter belanden. De BoZ pleit voor een regeling waarin het OM alleen die meldingen krijgt waaruit opzet of grove nalatigheid blijkt. Bovendien vindt de BoZ de ongeclausuleerde toegang tot het enquêterecht van cliëntenraden ondoelmatig. Pas als de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LVG) of de Governancecommissie een zaak niet kunnen behandelen, zouden cliëntenraden een direct beroep moeten kunnen doen op de enquêteprocedure.