Zesentwintig zorgaanbieders mogen niet langer indicaties stellen, omdat ze de behoefte aan zorg van patiënten ernstiger hebben voorgesteld dan het geval is. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft bij hen het mandaat ingetrokken. De maatregel is per 1 januari 2014 ingegaan. Dat heeft het CIZ dinsdag bekend gemaakt.
De bevindingen van het CIZ zijn een gevolg van verscherpt toezicht op de indicatiestelling door zorgaanbieders. Dit had het CIZ in 2013 aangescherpt om ‘upcoding’ in de zorg tegen te gaan. Bij upcoding “wordt de zorgbehoefte van een cliënt ernstiger voorgesteld dan in de realiteit het geval is”, schrijft het CIZ op de website. Zorgverzekeraars Nederland zegt dinsdag in het AD dat het ziektebeeld van patiënten zwaarder is aangezet om meer geld te ontvangen. Bij honderden patiënten zouden, vooral in de psychiatrie, met opzet dit soort verkeerde diagnoses zijn gesteld. Het gaat volgens het AD om acht instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, een in de gehandicaptenzorg en zeventien in de verpleging en verzorging, die onder verscherpt toezicht zijn gesteld.
‘Suggestief’
Paul van Rooij, directeur van branchevereniging GGZ Nederland, vindt de beschuldiging door ZN suggestief en voorbarig. “Het CIZ heeft zorgaanbieders het mandaat gegeven om indicaties voor te stellen. De eindverantwoordelijkheid voor het toetsen en afgeven van indicaties ligt nog steeds bij het CIZ. Het CIZ controleert of zorgaanbieders juist indiceren. Doen zij dit niet, dan mogen zij dit niet meer doen. Dat is terecht. Maar als wij continue beschuldigd worden van dingen die niet waar zijn, dan zien wij liever dat het CIZ het weer zelf gaat doen”. Op de vraag hoe Van Rooij weet dat er geen moedwil in het spel is, zegt hij “In Nederland is iemand onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”. Dat is niet het geval. Het CIZ heeft enkel fouten vastgesteld, aldus Van Rooij. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat hier verder onderzoek naar doen. Mede om te bepalen hoeveel de fouten hebben gekost.
Mandaatrechten afpakken
Vanaf 1 januari 2014 toetst het CIZ niet alleen indicatiemeldingen, maar herziet het ook onjuiste indicatiebesluiten. Dit traject is in 2013 al ingezet. “Met resultaat dus”, schrijft het CIZ, want “per 1 januari zijn van 23 zorgaanbieders de mandaatrechten afgenomen”.
Het CIZ deed in het najaar van 2013 op verzoek van de staatssecretaris onderzoek naar de gemandateerde indicatiestelling. Daaruit bleek dat op een totaal van ruim tweehonderd indicaties in bijna een kwart van de gevallen van de gevallen (23 procent, 45 in totaal) sprake is van zwaardere zorg dan het CIZ zou hebben vastgesteld. Instellingen die bedoeld of onbedoeld upcoden verliezen per direct de bevoegdheid tot gemandateerde indicatiestelling. Uiteindelijk wil het kabinet helemaal van indicatiestelling door aanbieders af. (ANP / Skipr)