Mensen die langdurig ziek zijn, moeten meer verantwoordelijkheid krijgen en nemen om zelf en met hun omgeving tot oplossingen te komen. Bij de professionele zorg moet meer de nadruk komen op kwaliteit van leven in plaats van op zorg.
Dat is een van de belangrijkste aanbevelingen uit ‘de agenda voor de zorg‘, een verzameling maatregelen die is opgesteld door vertegenwoordigers van consumenten, patiënten, zorgaanbieders, zorgverleners en zorgverzekeraars.
Thema’s
De agenda omvat negen thema’s waarop de partijen zich in willen zetten om de langdurige zorg klaar te maken voor de toekomst. Met deze negen punten is het volgens de organisaties mogelijk te komen tot een verantwoorde verhouding tussen kwaliteit en de omvang van de zorguitgaven. Zo blijf het mogelijk om de toegang tot kwalitatief goede zorg voor iedereen in Nederland ook in de toekomst te garanderen.
De thema’s zijn:
- Nadruk op gezondheid en gedrag en kwaliteit van leven
- Zelfmanagement en eigen regie patiënt/cliënt
- Hervormen van de care, optimaliseren van de cure
- Zinnige en gepaste zorg
- Een goed werkende arbeidsmarkt
- Innovatieve zorg
- Herinrichting van het zorglandschap
- Mededinging ten dienste van samenwerking
- Nieuwe bekostiging en financiering voor de zorg
Signaal
In dit gezamenlijke initiatief doen zij een aanbod aan het nieuwe kabinet om de zorg verder te verbeteren en de zorguitgaven te beheersen. “Dit is een heel duidelijk signaal aan de politieke informateurs. Alle zorgpartijen zijn over hun eigen schaduw heen gestapt om tot deze conclusies te komen, we hopen dat de politiek hetzelfde doet”, aldus een woordvoerster van patiëntenorganisatie NPCF, een van de opstellers van de agenda.
Kwaliteit
De partijen willen een systeem waarbij zorgaanbieders worden beloond voor kwaliteit van leven in plaats van het aantal handelingen, verrichtingen en indicaties. “De patiënt moet centraal staan. Hij of zij heeft de regie over de behandeling, maar uiteraard in overleg met de arts. In plaats van meteen doorverwijzen of behandelen, moet een arts meer tijd steken in het informeren van de patiënt over de mogelijkheden”, aldus de NPCF-woordvoerster.
De zorgagenda is opgesteld door ActiZ, CSO, GGD Nederland, GGZ Nederland, KNMG, LVG, Landelijke Huisartsenvereniging, NPCF, NFU, NVZ, Orde van Medisch Specialisten, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland. (ANP/Skipr)