Het is ongewenst dat er voor mensen met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen niet altijd plek is in een zorginstelling. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaat met zorgkantoren en andere betrokkenen uitzoeken hoe de zorgbemiddeling beter kan.
Dat blijkt uit zijn antwoord op Kamervragen van Lilian Marijnissen (SP).
Zorgkantoren in de regio hebben een wettelijke taak om een plaats te zoeken voor mensen met een beperking. Ook voor mensen met complexe problematiek moet passende zorg zo snel mogelijk beschikbaar zijn, schrijft Van Rijn.
Zorgaanbod
Volgens de staatssecretaris proberen zorgkantoren ook voor de kleinere doelgroepen met zeer diverse en complexe problematiek voldoende zorgaanbod beschikbaar te hebben, maar niet in alle gevallen lukt dat snel. Dat komt doordat soms heel specifiek maatwerk nodig is.
Zorgkantoren zijn momenteel bezig met een actieplan om cliënten “meer proactief te bemiddelen”. Over de resultaten van dit onderzoek belooft Van Rijn de Tweede Kamer nog dit voorjaar te informeren.
MEE
In actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde belangenbehartiger MEE op zondag 26 maart dat zeker 125 mensen met een verstandelijke beperking geen passende zorg krijgen op dit moment. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) liet hierop weten dit signaal “zeer ernstig” te vinden en heeft de zorgkantoren aangesproken op hun zorgplicht.