Zorgbestuurders vragen van de overheid minder tegenstrijdigheid en meer continuïteit. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek onder 68 bestuurders. De snelheid waarmee het beleid verandert, maakt lange termijn strategieën en investeringen nauwelijks mogelijk, vinden ze. Bovendien vrezen ze regionale verschillen in het zorgaanbod.
Het onderzoek is gehouden door Jaarbeurs in verband met het congres Zorgtotaal voor professionals in de zorg in maart. Jaarbeurs heeft gevraagd naar de verwachtingen rondom de decentralisatie van de zorg naar gemeenten. 58 procent ondersteunt de overheveling. De zorgbestuurders steunen in meerderheid de koers van het ministerie van VWS. Men erkent dat externe prikkels nodig zijn om tot de benodigde transitie te komen.
Machtsbalans
Dat neemt niet weg dat er sprake is van een ‘gefrustreerde relatie zorgaanbieders enerzijds en overheid anderzijds’. Inconsistentie in regelgeving is een doorn in het oog. Bestuurders hebben de komende jaren vooral behoefte aan continuïteit. De sector is in dit opzicht niet hoopvol. 95 Procent verwacht dat een nieuwe, grote stelselwijziging zich binnen tien jaar aandient. Over het algemeen vinden ze dat de machtsbalans te ver is doorgeslagen naar de kant van de overheid en zorgverzekeraars.
Schaal
Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds meer zorgbestuurders afstappen van schaalvergroting. Zeven op de tien zien daar helemaal niets meer in. “Schaalvergroting heeft nooit een aantoonbaar effect gehad op de patiënt. Ik ben echt terug gekomen van de gedachte dat schaal goed is”, stelt een van de deelnemers aan het onderzoek.