Het ontsluiten en optimaal combineren van zorginformatie laat nog te wensen over. Om dit te verbeteren heeft DBC-Onderhoud, in samenwerking met de Argumentenfabriek, de Zorginformatiekaart laten ontwikkelen.
Bruikbare zorgdata
De kaart laat zien welke informatie over geleverde zorg patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars leveren aan databanken en hoe deze informatie gebruikt wordt. De aanleiding om deze aanklikbare Zorginformatiekaart te ontwikkelen, is dat de opzet van de huidige databronnen nog onvoldoende leidt tot bruikbare informatie voor alle spelers in het zorgveld vinden de initiatiefnemers. DBC Onderhoud is beheerder van één van de grootste zorgdatabanken in Nederland, het DBC-informatiesysteem (DIS) en wil zich inzetten om het gebruik van deze zorginformatie te optimaliseren.
Toegankelijkheid
De Nederlandse zorgsector maakt gebruik van een groot aantal en zeer diverse databronnen voor zorginformatie. Hierdoor bestaat er een schat aan informatie over zorg die geleverd wordt in Nederland. De inzet van toegankelijke en kwalitatief goede zorginformatie is onmisbaar om de zorg betaalbaar en beter te maken, stellen de initiatiefnemers van de Zorginformatiekaart. Daarnaast is informatie over geleverde zorg nodig voor patiënten om te kiezen, voor zorginkopers om goede zorg te contracteren en voor de overheid om beleid te ontwikkelen. DBC-Onderhoud hoopt met de informatiekaart een impuls te bieden aan het gesprek tussen alle partijen in de zorg om het gebruik van databronnen beter te stroomlijnen.
Werkbaar kompas
“Er is ontzettend veel data beschikbaar. Zo verzamelt DBC-Onderhoud in DIS al 16 miljoen zorgtrajecten per jaar. De belangrijkste opgave waar we nu voor staan, is om al die data zo in te zetten dat er een werkbaar kompas ontstaat. Dan beschikken we niet alleen over de juiste coördinaten, maar kunnen we ook koers kiezen” , aldus bestuurder Chrit van Ewijk van DBC-Onderhoud.