Zorginstellingen zijn jarenlang benadeeld door een kartel van wasserijen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vier grote wasserijen een boete van 18 miljoen euro gegeven wegens marktverdeling. Op de markt voor het reinigen van onder meer bedlinnen en bedrijfskleding voor zorginstellingen gaat jaarlijks 250 miljoen euro om.
De NMa acht bewezen dat het wasserijkartel vanaf 1998 de Nederlandse markt onderling verdeelde. De betrokken wasserijen kregen ieder een eigen rayon. Buiten dit rayon mochten zij niet met elkaar concurreren. Later mochten ze niet actief klanten werven in elkaars rayon. De NMa noemt dit des te kwalijker omdat veel zorginstellingen uit zichzelf niet snel van wasserij wisselen.
Kartel
Uit stukken blijkt dat de betrokken wasserijen zich terdege bewust waren van het feit dat ze de concurrentie beperkten. De wasserijen goten hun samenwerking in de vorm van een franchiseformule. De betrokken wasserijen kwamen meerdere keren per jaar bijeen. Ook buiten deze bijeenkomsten hadden zij contact over de marktverdeling. Het kartel had een marktaandeel tussen de 35 en 50 procent.
Schrappen
De beboete wasserijen zijn Rentex Floron (2,3 miljoen euro), Rentex Awé (2,1 miljoen euro), CLF (13 miljoen euro) en Rentex Dieben (450 duizend euro). De NMa heeft daarnaast de Federatie Textielbeheer Nederland (FTN) aan gesproken op de gang van zaken. De branchevereniging voor textielverzorgers heeft ondermeer beloofd de woorden “coördineren en afstemmen van de activiteiten van haar leden” uit haar statutaire doelstelling te schrappen. De FTN herroept daarnaast haar adviezen om specifieke kosten voor textielverzorging door te berekenen. Ook doet FTN voortaan geen uitspraken meer richting haar leden die van invloed kunnen zijn op het zelfstandig bepalen van hun commerciële beleid.