Foto: nateejindakum / stock.adobe.com
Als de basis-pgo voor iedere burger moet worden gefinancierd, ongeacht zijn of haar gezondheidstoestand, is een individuele zorgverzekering daar niet het juiste middel voor, aldus het Zorginstituut. De strekking van de Zvw die gericht is op een specifieke zorgbehoefte en een schadeverzekering is, wringt met de brede beschikbaarheid van een pgo. Verder bevat een pgo ook zorggegevens uit andere domeinen dan de zorg die worden vergoed vanuit de Zvw.
Structurele financiering
Het Zorginstituut doet het advies op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Die is op zoek naar een structurele financiering voor basis-pgo’s om op den duur pgo’s net zo wijdverspreid te maken als internetbankieren. Op dit moment is er een tijdelijke financieringsregeling die jaarlijks verlengd kan worden. Hierin krijgen aanbieders per actieve gebruiker 7,50 euro.
Gratis beschikbaar
Een zogeheten basis-pgo heeft standaardfuncties zoals het kunnen maken van afspraken, medicatieherinneringen, e-consults en er worden de gegevens van zorgaanbieders in bijgehouden. Dit pgo zou voor elke Nederlander gratis beschikbaar moeten zijn. Voor extra functionaliteiten, zoals sportdata of verdere gepersonaliseerde diensten, zouden gebruikers moeten betalen.
Regelgeving
Om toch via de Zvw vergoed te worden zou kunnen via de hulpmiddelenzorg, maar hiervoor moet de regelgeving worden aangepast. Een basis-pgo draagt niet bij het opheffen van een beperking of stoornis, maar als deze regels worden veranderd door VWS is dat misschien wel mogelijk. Ook zou de pgo als een dienst vergoed kunnen worden, zoals vervoer dat nu wordt, als de basis-pgo wordt toegevoegd aan het wettelijk kader als individuele dienst. Ook dit is aan VWS. Eerder schreef oud-minister Van Ark op basis van een inventarisering van bureau Gupta dat een financiering vanuit de Zorgverzekeringswet het meest voor de hand zou liggen, maar zij erkende al meteen dat dit niet eenvoudig is omdat de zorgverzekering gericht is op het vergoeden van zorg voor iemand die ziek is.
Deadline
De aansluiting en het gebruik van pgo’s komt ondertussen maar langzaam van start. Onlangs kregen ziekenhuizen uitstel van de deadline om minstens een maand lang 5 procent van de patiënten via een pgo toegang te geven. Lukt dat niet dan moet een subsidie van 190.000 euro worden terugbetaald. Vooralsnog heeft geen enkel ziekenhuis het criterium gehaald.
Hans ter Brake
Argumentatie voel als ‘gezocht’ zonder voldoende zicht op wat gezondheidsplatforms beogen. Mooie discussie levert dat op. Ik kan rapportage van ZI niet vinden. Dus eerst op basis van artikel.
1. Stel je mag niet uit ZVW betalen voor zoals Skipr zegt, voor “maken van afspraken, medicatieherinneringen, e-consults en er worden de gegevens van zorgaanbieders in bijgehouden.” Hoe financieren we dan portalen en vormen van ehealth die niet op herstel zijn gericht?
2. Verder: “De strekking van de Zvw die gericht is op een specifieke zorgbehoefte en een schadeverzekering is, wringt met de brede beschikbaarheid van een pgo.” Toch krijgt de huisarts voor iemand betaald, ookal komt deze persoon er (langere tijd) niet.
3. De GLI wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Andere vormen van preventie en door zorgverzekeraars aangeboden apps toch ook.
Arne van Oranje
Het Zorginstituut zou een onafhankelijk instituut moeten zijn maar het is al jaren bekend dat ze vaak de mening volgen en verkondigen van de zorgverzekeraars. Dus lees hier; de zorgverzekeraars hebben er geen behoefte aan om dit te bekostigen vanuit de Zvw gelden. En de zorgverzekeraars hebben geen belang bij de pgo’s zoals ze nu zijn ingericht, zij mogen namelijk niet bij deze informatie. Want met ze willen met zoveel mogelijk informatie een risico-inventarisatie kunnen maken op groeps- of individueel niveau. Dit doen ze al jaren en willen dit graag gaan uitbreiden om de verzekerden een zo “optimaal” mogelijke premie te kunnen voorstellen.
Namelijk bij alle pilot voorgangers van het pgo waren de zorgverzekeraars betrokken en hadden toegang tot deze informatie als test, hier werd op grote schaal misbruik van gemaakt binnen de zorgverzekeraars tegen alle afspraken in. Dus echt te vertrouwen zijn ze niet met toegang tot deze informatie.
Daarom is bij het LSP (Landelijk Schakelpunt) en de PGO’s besloten de zorgverzekeraars hier buiten te houden, tot grote ergernis van deze datahoarders.
Dus niet verwonderlijk dat ze er niet op zitten te wachten dit te gaan financieren.