De oproep van de zorgkantoren is terug te vinden in een brief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de Tweede Kamer. In de brief wijst ZN op de enorme bouwopgave voor de ouderenzorg. Onderzoek laat zien dat er in 2040 tussen de 75.000 en 120.000 extra plaatsen in de verpleeghuiszorg nodig zijn ten opzichte van 2018. Zorgkantoren willen dat in 2025 de eerste 25.000 extra plaatsen gerealiseerd zijn.
Zorgplicht
Hoewel ze zelf geen directe zeggenschap hebben over de ontwikkeling van geschikte woonplekken, hebben de zorgkantoren wel een zorgplicht. Om die reden nemen de zorgkantoren het voortouw bij het opstellen van regioplannen die inzicht geven in de regionale vraag en capaciteit. Daarnaast gaan zorgkantoren partneren met gemeenten, woonsector en zorgaanbieders. Ook willen de zorgkantoren meerjarenafspraken maken met zorgaanbieders over het opbouwen van capaciteit, zodat zij meer zekerheid krijgen.
Randvoorwaarden
Willen deze initiatieven vrucht dragen, dan moeten de politiek en andere partijen wel de juiste randvoorwaarden scheppen, vinden de zorgkantoren. Zo moet de langdurige zorg “een duurzame bekostiging” krijgen, die de demografische ontwikkeling volgt. Verder pleiten de zorgkantoren voor een financieel hoofdlijnenakkoord in combinatie met financiële instrumenten voor zorgvastgoedontwikkeling. Daarbij denken de zorgkantoren aan een landelijk bouwfonds en het compenseren van gemeenten voor de lagere opbrengsten van grond voor zorgvastgoed.
Sturing vastgoedontwikkeling
Gemeenten zouden daarnaast moeten kunnen beschikken over een sturingsinstrument voor vastgoedontwikkeling. Om ouderen in staat te stellen zo veel mogelijk thuis te blijven, is blijvende aandacht voor zorg thuis nodig. Met het oog hierop willen de zorgkantoren dat er gekeken wordt naar de harmonisatie van de eigen bijdrage tussen de Wlz en Zvw.
Maatschappelijk debat
De zorgkantoren zien het lijstje met randvoorwaarden als een eerste aanzet. De bedoelde randvoorwaarden zijn niet genoeg om de ouderenzorg van de toekomst te borgen. ZN doet een dringende oproep om op korte termijn een politiek en maatschappelijk debat te voeren. Dit zou moeten gaan over de vraag welke maatschappelijke keuzes nodig zijn bij de inrichting van de ouderenzorg van de toekomst.
Hans Peltenburg
En wanneer komt er een wettelijke plicht om iedere éénsgezinswoning te voorzien van 1 badkamer en 1 slaapkamer beneden. Plus brede rolstoel geschikte deuren. Als dan ergens in je leven je voor korte of langere tijd je rolstoelgebonden bent dat je gewoon thuis kan revalideren en ADL ondersteuning zou moeten kunnen krijgen. Nieuwe appartementen gebouwen moeten ook standaard drempelloos worden. Dan kan je veel langer thuis blijven wonen ook wanneer je fragiel oud en kwetsbaar wordt. Maar ook wanneer je chronisch ziek mocht worden en rolstoel afhankelijk.