• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Koos Dirkse

    Wat een waanzinnige onderzoeken worden er toch gedaan. En wat een conclusies! We moeten meer bewegen om gezond te blijven en nu stijgen de kosten hierdoor. Is dit wel afgewogen tegen de kosten van de gevolgen als je niet sport?!

  2. mw24

    Prima dat dit wordt uitgezocht en dit bedrag is natuurlijk zeer laag als je kijkt naar de totale zorgkosten. En de gezondheidsvoordelen die we hier dan als samenleving tegenover kunnen zetten, lijken mij dan wel op te wegen hiertegen. Maar dat is natuurlijk geen spannende titel van een artikel 😉

  3. Frank Conijn

    “Wanneer het doel van het preventieakkoord wordt gehaald in 2040 (…) blijft een besparing van 62 miljoen euro over.”
    FC: Dus toch een besparing.
    .
    “Door meer te bewegen (…) zullen er meer ziektes ontstaan waar nu misschien geen rekening mee wordt gehouden en de kosten voor verpleegzorg nemen toe.”
    FC: Dat is een onzinnige stelling. Je moet er dan ook rekening mee houden dat er kosteneffectieve(re) behandelmethodes worden gevonden. Maar dat doet het RIVM niet, dat rekent pessimistisch. En de kosten voor de verpleegzorg nemen relatief gezien juist af. Mensen worden weliswaar ouder maar blijven veel langer thuis wonen, dat is een trend die al jarenlang gaande is. Dus het percentage jaren van hun leven dat ze in een verpleeghuis wonen neemt af t.o.v. het aantal jaar dat ze premie(s) betalen.
    .
    “Als ook de kosten worden meegenomen tot en met 2040 dalen de zorguitgaven alsnog met 312 miljoen”
    FC: Wederom een besparing.
    .
    “De onderzoekers nuanceren het resultaat verder door te stellen dat meer sporten meer gezondheidsresultaten kan hebben dan in het onderzoek zijn meegenomen (:…) mentale gezondheid, borstkanker, darmkanker (…) fracturen en cognitieve achteruitgang.”
    FC: Een groot deel, misschien wel het merendeel van de verpleeghuiskosten bestaat uit dementiezorg (= cognitieve achteruitgang). Dus goed beschouwd is het een flutmodel, het RIVM-rekenmodel.
    .
    “Tegelijk kost het misschien ook meer geld om een groter deel van de Nederlandse bevolking aan het bewegen te krijgen.”
    FC: Nee hoor, dat hoeft niet veel te kosten. Als je mensen die een gezond voedings- en beweegpatroon hebben een korting op de zorgpremie(s) geeft, zou je vrij makkelijk kostenneutraal moeten kunnen uitkomen. Onderwijl dat de gezonde levensverwachting stijgt, en dan heb je als overheid je doel bereikt. Zie voor meer info https://gezondezorg.org/preventiebeleid.

    • Frank Conijn

      Een toelichting op “Dus het percentage jaren van hun leven dat ze in een verpleeghuis wonen neemt af t.o.v. het aantal jaar dat ze premie(s) betalen”: het gaat niet om de absolute zorguitgaven, het gaat om de zorgkostenbalans: moeten de premies omhoog c.q. moet de overheid meer geld bijleggen, of niet?