• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Peter Koopman

    Begrijpelijk dat in deze tijd van grote schaarste werkgevers hun aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt voorop zetten. Nu is de aanduiding “zorgmedewerker” misschien voor RTL en vakbonden helder, maar bij onderzoek naar beroepsgebonden bekwaamheden niet zinvol. Zo is “zorg” een ondoorzichtig containerbegrip en “zorg”mede”werker “ iets anders dan “zorgprofessional”! En een “medische” achtergrond is wat anders dan het beroep van “arts” en dat van “verpleegkundige” of “verzorgende IG”. Een “verpleegkundige np” staat qua bevoegdheden gelijk aan een verzorgende ( niet IG )! En bekwaamheid staat niet gelijk met zelfstandige handelingsbevoegdheid. Kortom dit onderzoek onder 3000 van de 1,5 miljoen zorgmedewerkers riekt naar sensatie onderzoek. Want het onderwerp is zeer belangrijk.
    De zorgwerkgever behoort intern te voldoen aan de bekwaamheidseisen ( die ook verwerkt zijn in de grondslag voor de bekostiging ). Het inzetten van formeel onbekwame zorgmedewerkers is niet alleen gevaarlijk voor patiënten maar ook een vorm van fraude/oplichting inzake de zorgbekostiging. Als er geen of onvoldoende bevoegde medewerkers beschikbaar zijn geldt het “Op=Op-beleid” en dient het zorgaanbod beëindigd te worden, toch? Verpleegkundigen en artsen, die de te lage kwaliteit en gevaar voir patiënten kennen en dat billijken lopen groot risico op inschakeling van het tuchtrecht !