Neurotransmitter 13/2013 Sonderheft 1 Wegweiser Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional)
Brancheorganisaties zien steeds minder in de gemandateerde indicatiestelling. Daarbij stellen zorgaanbieders de indicaties en geven deze door aan het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), die uiteindelijk de indicatie afgeeft. Branchorganisatie ActiZ overweegt haar leden het advies te geven hiermee te stoppen en heeft samen met GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Federatie Opvang een brief aan staatssecretaris Van Rijn gestuurd.
In de brief stellen de organisaties dat de gemandateerde indicatiestelling gebaseerd is op vertrouwen. Wordt dat vertrouwen geschonden, dan dient er hard gestraft te worden. “High trust, high penalty. Zorgaanbieders passen er echter voor om te moeten opereren binnen een regime van ‘low trust, high penalty’. Wanneer dit laatste het klimaat wordt waarbinnen de taakmandatering plaats gaat vinden is het wellicht beter om per direct een andere keuze te maken en serieus te overwegen af te zien van mogelijkheden van taakmandatering dor zorgaanbieders”, zo stellen de organisaties in de brief aan Van Rijn.
Kamerbrief
Het kabinet wil de indicatiestelling van zorgzwaartepakketten per 1 januari 2015 volledig onderbrengen bij het CIZ. Dit betekent dat de gemandateerde indicatiestelling, waarbij zorgaanbieders zelf indicaties mogen stellen per die datum verdwijnt. Dit bleek begin oktober uit een kamerbrief van staatssecretaris Martin van Rijn waarin hij de te nemen maatregelen rond upcoding uit de doeken deed. Onder upcoding wordt het moedwillig zwaarder indiceren van cliënten verstaan. Door een client een zwaarder zorgzwaartepakket te geven, ontvangt de instelling een hogere vergoeding.
Aanvankelijk was ActiZ hier fel op tegen. Een woordvoerder zei begin oktober in reactie op de kamerbrief van Van Rijn: “We zijn hier twee jaar geleden mee begonnen en vinden het geen goed plan om dit nu terug te draaien. Wij vinden dat het systeem waarbij instellingen indiceren en het CIZ dit controleert goed werkt. Ook voor de cliënt, omdat zij sneller door de molen gaan en de indicatie eerder gesteld kan worden”.
Blog
In zijn blog op Skipr legt directeur van ActiZ Aad Koster uit wat de beweegredenen voor de ommezwaai zijn. “Het CIZ verzekert ons dat van fraude geen sprake is. Nader onderzoek is nodig. Echter het F-woord is in de media al gevallen. En om alle vragen maar voor te zijn heeft ook de staatssecretaris als antwoord op deze onderzoeksresultaten alvast maar een aantal maatregelen aangekondigd. Meer en verdergaande controles, sancties in geval van afwijkingen en de dreiging van het terugvorderen van AWBZ-gelden.” Het vertrouwen van VWS een goede uitvoering van de gemandateerde incicatiestelling is volgens de organisaties met deze maatregelen verdwenen.
Oplossing
De oplossing zit volgens Koster in het terugdraaien van de gemandateerde indicatiestelling naar een volledige indicering door het CIZ. “Feit blijft dat onafhankelijke en objectieve indicatiestelling door ons wordt omarmd. En zo kunnen we ons allemaal weer gaan richten op onze kerntaken. Het leveren van zorg en dienstverlening door aanbieders; het stellen van indicaties door het CIZ.”