Vorig jaar ging 7,7 procent van de totale kosten voor personeel naar uitzendkrachten en overige ingehuurde werknemers, zoals zzp’ers. In 2015 ging het nog om 5,1 procent. Het CBS keek naar de uitgaven van ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorginstellingen, instellingen in de gehandicaptenzorg en instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. In 2021 gaven deze vier sectoren in totaal 48 miljard euro uit aan personeel.
Ziekenhuizen
Het aandeel kosten voor uitzendkrachten en ander ingehuurd personeel steeg de afgelopen jaren het minst sterk in de ziekenhuizen. Bij aanbieders van gehandicaptenzorg was juist de grootste stijging waarneembaar. In 2021 maakten de kosten aan uitzendkrachten en ander ingehuurd personeel in de gehandicaptenzorg 9,3 procent van de totale personeelskosten uit.
FNV
Vakbond FNV meldde in september op basis van een peiling dat zes op de tien jonge zorgmedewerkers overwegen om verder te gaan als zelfstandige of flexwerker. Volgens zorgbestuurder Elise Merlijn van FNV zet de inhuur van zorgverleners van buiten de financiële positie van zorginstellingen “enorm onder druk”. (ANP)
Peter Koopman
Omdat er “onuitgeefbare” loonkosten beschikbaar zijn ( flink tekort aan verpleegkundigen, verzorgenden IG en sociaal pedagogisch medewerkers is, lijkt het me niet wonderlijk dat de boekhouding een stijging van ingehuurde zorgprofessionals ( uitzendkrachten en zzp ) meldt. Ook is er een flink verzuim en grote uitstroom! De ingehuurde collega’s zijn flexibel inzetbaar ( vooral tijdens piekuren, bij ziekte geen verlof of kosten, geen langdurende verplichtingen, geen extra toeslagen ) en hard en hard nodig ! De extra kosten ( hoger bruto vergoeding en kosten bemiddeling ) wegen op tegen voormelde boekhoudkundige ruimte. Vraag is echter of de zorgverlening een grote discontinuïteit in persoon kwalitatief nog kan verantwoorden. Het alternatief is beperking van het aantal patiënten/bewoners en langere wachtlijsten. Dit alternatief beperkt ook de totale inkomsten van deze zorgorganisatie, maar geeft mogelijkheden aan andere branche-collega’s om hun volume te verhogen. Waarom dus klagen over dit aspect van de begroting? Los het personeelsprobleem op of beperk de totale capaciteit.
Niek55
Frustrerend dat werkgevers in de zorg, ggz, jeugdhulpverlening (sectoren waar grote tekorten zijn…) niet de handen ineen kunnen slaan om de deur dicht te trekken voor de peperdure zzp-ers…
Zzp-er: Ik ben toch geen ‘gekke Henkie’ als ik zó veel meer kan verdienen..
Het zzp-model in zorg, ggz en jeugdhulpverlening heeft inmiddels perverse trekken gekregen..