Met een collectieve inkoop in samenwerking met Intrakoop kiezen 240 zorgaanbieders voor verduurzaming van hun energievoorziening. Vanaf 2019 krijgen zij van energieleverancier Eneco groene stroom van windmolens geleverd.
Naast de vergroening van de zorg, levert de overeenkomst een besparing van in totaal 2,8 miljoen euro op de leverancierskosten op. “Met deze deal krijgt de duurzaamheid in de zorg een enorme impuls”, stelt Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop. “Deze overeenkomst heeft betrekking op maar liefst 54 procent van het verbruik van de totale zorgmarkt. Naast de bewuste keuze voor groen, vallen de kosten ook nog eens lager uit. Zorgorganisaties laten hiermee zien dat ze hun verantwoordelijkheid durven te nemen.”
Druk
In totaal gaat het bij de samenwerking om de inkoop van 1 miljard KWh elektriciteit en 200 miljoen kubieke meter gas per jaar. Alle deelnemende zorgorganisaties krijgen 100 procent windstroom geleverd die opgewekt is door verschillende Europese windparken. Deelnemers kunnen in de toekomst specifiek kiezen voor groene stroom van Nederlandse windparken tegen een kleine toeslag en voor het verduurzamen van het aardgasverbruik door CO2-compensatie. “Eneco zet in op duurzaamheid en vanuit dat oogpunt is de zorgsector, met 30 miljoen vierkante meter aan zorg- en woonruimte, een grote uitdaging”, zegt Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk. “De druk om op kosten te besparen is in deze branche enorm. Daarom ben ik trots dat we met deze samenwerking zowel verduurzaming als kostenbesparing voor een groot deel van de zorgmarkt mogelijk maken.”
Social return
Naast duurzaamheid was een andere belangrijke eis in de aanbesteding dat de leverancier zou bijdragen aan Social Return on Investment (SROI) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan werk te helpen. Ook daaraan is voldaan. In aansluiting op bestaand beleid gaat Eneco zich voor SROI certificeren via de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit is een landelijk meetinstrument en keurmerk dat de mate van sociaal ondernemen objectief zichtbaar maakt. PSO toetst ook of dit op kwalitatief goede wijze gebeurt.