Enkele belangrijke kabinetsplannen in de gezondheidszorg lijken te sneuvelen nu het kabinet Rutte is gevallen. Er tekent zich een parlementaire meerderheid af die de Wet werk naar vermogen controversieel wil verklaren. De PvdA richt daarnaast de pijlen op ondermeer de plannen voor winstuitkering in de ziekenhuiszorg en de eigen bijdrage in de ggz.
De Tweede Kamer debatteerde vorige week nog dertig uur met staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken over de Wet werken naar vermogen die regelingen voor de bijstand, sociale werkplaatsen en voor jonggehandicapten moest vervangen. De PVV, die nooit gelukkig is geweest met de plannen, kan oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie nu aan een meerderheid helpen om het hele dossier controversieel te verklaren.
Publieke regie
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom laat in een blog weten ook te willen terugkomen op de plannen voor winstuitkering in de curatieve zorg. De beoogde koers van de PvdA vat Samsom samen als “weg van concurrentie tussen zorgverzekeraars, regie in publieke handen, zorg dichtbij organiseren, inkomensafhankelijk eigen risico en premie”.
Breekpunt
Ook wil de PvdA af van het idee om een eigen bijdrage van 9 euro bij ieder recept in rekening te brengen. PVV-voorman Geert Wilders voerde dezelfde maatregel op als een van de breekpunten bij het Catshuis-overleg. Daarnaast wil de PvdA de eigen bijdrage in de ggz terug draaien. Als het aan GroenLinks ligt wordt ook de bezuiniging op het persoonsgebonden budget (pgb) terug gedraaid. (Skipr/ANP)