Tot 2006 was er een zorgverzekeringstelsel waarbij mensen die minder dan een bepaald bedrag verdienden in het ziekenfonds zaten en mensen die meer loon kregen particulier verzekerd waren. Sinds 2006 heeft iedereen dezelfde basisverzekering bij een van de commerciële zorgverzekeraars. Daarbovenop kunnen mensen kiezen voor een aanvullende verzekering.
Vergrijzing
Sinds de invoering van dat nieuwe stelsel is de basisverzekering vrijwel elk jaar duurder geworden, stelt Pricewise. Alleen in 2008 en 2014 was er een daling. Omdat de zorgkosten elk jaar toenemen, moet ook de verzekeringspremie omhoog. In 2023 zijn de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken en meer duurdere behandelingen en medicijnen belangrijke oorzaken voor de premiestijging, stelt Pricewise. Ook hogere lonen in de zorg en hoge energiekosten spelen mee, aldus de prijsvergelijker.
Nominale zorgpremie
De nominale zorgpremie is een richtlijn van de overheid die aangeeft welk bedrag verzekeraars zouden moeten vragen van hun verzekerden om de kosten te dekken. Volgend jaar bedraagt die 1649 euro of 137,42 euro per maand. Verzekeraars kunnen daar echter van afwijken. De goedkoopste basispremie is dan ook 122,95 euro per maand, terwijl de duurste 156,50 euro per maand kost. (ANP)
E Ozinga
Dit is tendentieus. Percentage stijging over een lange periode lijkt per definitie altijd hoog omdat het een stijging op stijging effect is (compounding) maar is per jaar beperkt (gemiddeld 3%). Ten tweede vertekend het omdat minstens de helft voortkomt uit normale inflatie die sowieso plaats had gevonden. Van wat overblijft (ongeveer 1,5% per jaar stijging bovenop inflatie) is de vraag of dat komt door het ingevoerde verzekeringsstelsel. Dat het nog nooit zo veel is toegenomen (zoals te lezen op de site van Pricewise) doet daar niets aan af. Wellicht was het anders ook meer toegenomen dan de periode waarmee je het mee vergelijkt. Kortom, beetje kort door de bocht en ongenuanceerd bericht en tendentieus omdat het lijkt dat het komt door de invoering van het zorgstelsel wat niet blijkt uit deze analyse.
Tot slot, benoemen dat het commerciële verzekeraars zijn klopt niet. De meeste zorgverzekeraars hebben geen winstoogmerk. “Winsten’ die ontstaan worden gebruikt voor investering in de zorg zelf, premieverlaging of aanhouden van wettelijk benodigde buffers, zoals Pricewise zelf ook op hun website vermeld.
Robert Kreis
De analyse zou juist zijn als de oplopende curve “gelijkmatig” zou zijn. De kostengrafiek vertoont echter 2 grote sprongen: eerste sprong is bij het wegwerken van de wachtlijsten na de periode van de budgettering. De tweede sprong treedt op bij de invoering van het nieuwe DBC stelsel.
Ik verwijs naar mijn stuk in Medisch Contact hierover:
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/de-verborgen-kosten-van-ons-zorgsysteem.htm
Daarnaast merk ik op dat ook coöperaties en stichtingen zonder winstoogmerk grote (te grote?) financiële reserves kunnen aanleggen.
Robert Kreis